Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Stig över Dysania: Besegra dina morgonstrider och ta vara på dagen!

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Utvalda bilder av Dysania

22 april 2024 8 min läsning

Dysania innebär i klartext att man har svårt att ta sig upp ur sängen på morgonen. Är sömnstörningar, psykisk ohälsa eller livsstil de främsta orsakerna till att du lider av denna störning? Lyckligtvis kan god sömnhygien, meditation och morgonrutiner hjälpa till med detta!

Naturligtvis finns det dagar då vi helt enkelt inte är motiverade att svara på det första larmet. Därför bör dysania inte vara ditt primära bekymmer direkt. Men det är det som är kruxet. Hur identifierar man det tillståndet? Även om det kännetecknas av problem med att vakna finns det andra symtom.

Först när du känner igen alla symtom hos dig själv kan du misstänka att du har denna störning. Det handlar om problem av fysisk eller känslomässig natur, vilket innebär att de uppstår till följd av något annat tillstånd.

Förståelse av dysania

En trött man med glasögon sitter vid bordet

För att hjälpa dig att känna igen dysania börjar vi med grunderna. Detta tillstånd kännetecknas av överdriven sömnighet och svårigheter att vakna, vilket påverkar en persons dagliga produktivitet och mentala hälsa. Ibland refereras det till som kroniskt trötthetssyndrom, men många andra sömnstörningar har sådana symtom. Och inte bara sömnstörningar, utan också allvarlig depressiv störning, sömntröghetoch andra saker som påverkar vår fysiska och psykiska hälsa.

Definition av dysania

Det skiljer sig från en enkel brist på motivation att stiga upp som inträffar sporadiskt. Försök att föreställa dig detta: föregående dag var du stressad, du vaknade vid första larmet - synbart grinig. I en sådan situation skulle du helst vilja tillbringa hela dagen inlindad i en snuttefilt som en burrito. Tyvärr känner vissa människor så här varje dag, vilket leder till utveckling av depression.

Det är därför dysania oftast är förknippat med ett sådant tillstånd. Så det är konstant. Men det behöver inte vara den verkliga eller den enda anledningen. Det innebär betydande obehag hos personen. Dessutom kan det åtföljas av följande symtom...

Symptom

Det första steget i kampen mot dysania är att identifiera symtomen och om möjligt få en medicinsk diagnos. Konstant känsla av trötthet, dåligt humör, irritabilitet eller ständig press. Symtomen varierar från person till person, vilket gör det svårt att ställa en korrekt diagnos. Oroa dig inte, vi delar upp dem i flera grupper för att täcka in dem alla. Dessa är

Kom ihåg det, Dessa symtom kan också bero på andra tillstånd, t.ex. hjärtsjukdom eller något annat underliggande hälsotillstånd. Så du bör använda dem som riktlinjer, men söka upp en professionell med erfarenhet av störningar i den neurologiska utvecklingen. Endast på detta sätt kan du vara säker på att du lider av dysania och få rätt behandling.

Orsaker till dysania

En trött ung kvinna

Nu när du känner till symptomen är det dags att gå vidare till orsaken till dysania. Har du haft problem med din sömn eller humör på sistone? Du tänker förmodligen nu - vem har inte dessa problem? Om svaret är ja, kanske du är intresserad av vad vi har att säga.

Sömnstörningar

Du måste ha känt dig groggy och trött minst en gång, även efter en hel natts sömn eller för mycket sömn (10+ timmar.) En av de främsta orsakerna är ett stört sömnmönster.. Hur kan det komma sig? Det finns många anledningar till att du kan störa ditt sömnschema - ofta ändrade arbetstider, inkonsekventa rutiner vid sänggåendet osv.

Det leder till..:

Dålig sömnhygien kan också vara en följd av överdriven skärmtid, kaffe- eller alkoholkonsumtion före sänggåendet. Kort sagt, en störd sömn- och vakenhetscykel leder till svårigheter att vakna - dysania.

Faktorer som rör psykisk hälsa 

Depression, ångest och kronisk stress är olika tillstånd, men de har också mycket gemensamt. Sådana tillstånd påverkar motivationen, energinivåerna och det övergripande sömn- och vakenhetsmönstret. Låter det bekant? Ja, det här är också symtom och riskfaktorer för disanya. Låt oss ta en närmare titt på hur dessa tillstånd påverkar dig:

Livsstilsfaktorer

Under bara en dag gör vi tusentals val som alla påverkar vårt liv. Tyvärr kan vissa av dem bidra till utvecklingen av dysania. Till exempel är det oregelbundna sömnschemat avgörande för din inre klocka/cirkadiska rytm. Hjärnan vill ha en stabil rutin för att veta när den ska stiga upp och gå och lägga sig. Annars blir det fullständigt kaos.

Överdriven konsumtion av alkohol och kaffe, särskilt nära sänggåendet, kan också skada dig. Vi får inte glömma bort fysisk aktivitet som förbättrar sömnens längd och förbättrar sömnkvaliteten. Å andra sidan kan en stillasittande livsstil bidra till insomningssvårigheter. Att ta itu med dina livsstilsval är därför avgörande för att hantera dysania.

Hantering av dysania

En ung kvinna som är trött och håller upp huvudet

Att resa sig upp är en utmanande uppgift när stressen tar överhanden. Å andra sidan ska vi inte överdriva. Det är inte illa att känna sig utmattad och vilja sova lite. Men när det handlar om ett diagnostiserat tillstånd måste vi ta det på allvar, för du riskerar mycket mer än att komma för sent till jobbet eller någon annan aktivitet.

Det är därför du bör vidta åtgärder för att lösa problemet så snart som möjligt. Annars kan det skada alla aspekter av ditt liv.

Rutiner för sömnhygien

På grund av "svärmningen" av obehagliga tankar tenderar du att gå upp tidigt och kan inte fortsätta normal sömn. I ett mindre antal människor finns det också överdriven sömn - "sömngångare“. Sömnbrist behöver dock inte vara en konsekvens utan en orsak. På grund av ett sådant tillstånd ökar stressnivån och du hamnar i en ond cirkel av kronisk stress och sömnbrist.

Det är därför det är viktigt att skapa en god nattsömn (7-9 timmar varje natt) och utveckla en hälsosam sömnhygien . Du bör gå och lägga dig tidigt och skapa en avslappnande kvällsrutin som hjälper dig att somna snabbare.

Kognitiva beteendeterapeutiska metoder

En annan bra sak som hjälper dig att hantera dysania är CBT (kognitiva beteendetekniker). Huvudprincipen för KBT innebär att en persons sätt att tänka påverkar sina känslor. Det understryker också att negativa tankar också kan påverka vårt beteende. Så om vi tänker på något på ett visst sätt kommer det att ge upphov till vissa känslor kring det.

Tack vare terapi under ledning av en psykoterapeut kommer du att förstå dina tankemönster bättre. Men du kan prova själv. När du ser vad det handlar om följer kognitiv omstrukturering - att omformulera ditt tänkande på ett annat sätt. Slutresultatet är en förändrad syn på den situation som vi står inför.

Det är ett effektivt vapen i kampen mot ångest, som kännetecknas av irrationella tankar. Lita på oss, dysania har inte en chans när det gäller KBT!

Sök professionell hjälp

Om du inte klarar av att hantera stress på egen hand, sök hjälp. Det är okej att ha stöd från familj och vänner, men du behöver någon som ser på problemet objektivt. Ingen av dem är ju trots allt erfarna yrkesmän, eller hur? Först då kan du få ordentlig feedback, som du vet vad du ska göra med.

Kom ihåg att lösningen på problemet ligger i att identifiera orsaken till dysanian. Ibland handlar det om ett dåligt sömnschema, men ofta är orsaken mycket mer komplex än så. Var inte rädd för att besöka en sömnklinik att söka professionell hjälp.

Strategier för att hantera situationen

En ung man sover på ett bord

strategier. Dessa är:

  • Problemfokuserade strategier - konstruktiva aktiviteter används för att övervinna en stressande händelse (endast när problemet kan lösas)
  • Känslofokuserade strategier - Aktiviteter som fokuserar på känslor tillämpas, t.ex. att etablera självkontroll, undvika stressfaktorer (alkohol, rökning, droger), andning och avslappningsövningar,
  • Innebär att göra - att hitta positiva eller meningsfulla aspekter av en svår situation, att känna annorlunda om något (dagboksskrivande)
  • Socialt stöd - umgås med nära vänner, för att ge dig en känsla av trygghet och tillhörighet
  • Religiös coping - det behöver inte vara organiserad religion, det räcker med att tillbringa tid i naturen eller arbeta som volontär för att vara en del av något som är större än en själv.

Dessa färdigheter är mycket användbara när man kämpar med ett psykiskt hälsotillstånd. De bör dock vara en del av en större behandlingsplan. Tänk därför på dina behov och möjligheter. Många bra program kan hjälpa dig att övervinna ångest, depression eller stress.

Rutiner på morgonen

Den första morgonstressen kommer förmodligen att följa dig under hela dagen. Du har en svårt att ta sig ur sängen...sedan känner man att man är sen överallt, ingenting kommer fram och plötsligt - dagen verkar för kort. Så låt oss göra den där morgonen så produktiv som möjligt! Du kommer att behöva en morgonrutin som du strikt kommer att följa. Till att börja med, gå upp lite tidigare för att ha tillräckligt med tid att förbereda dig för att börja bli en morgonperson.

I så fall kan du göra morgonstretching eller meditation. Ge dig själv gott om tid att förbereda dig för dagen. Jag vet att din största uppgift är att röra på dig och ta dig upp ur sängen, men försök varje dag. Gör så här tills du lyckas hålla fast vid din morgonrutin, så kommer du att komma ur den onda cirkeln av stress och dysania.

Här är några idéer: så fort du stiger upp, dra för gardinerna och släpp in ljuset, spela din favoritmusik eller sätt på ett TV-program. Sådant väcker oss naturligt, vilket innebär att du inte somnar om så lätt.

Mindfulness och meditation

Din kropp och själ kommunicerar varje dag. Därför skickar hjärnan inte bara instruktioner till andra delar av kroppen. Den tar också emot feedback, så det är viktigt att behärska avslappnings- och andningstekniker. Mindfulnessövningar och meditation är utmärkta metoder för detta. De representerar en ögonblicklig medvetenhet om ens egna erfarenheter, utan att döma och med acceptans.

Det kanske verkar lätt för dig nu, men om du försöker hålla din uppmärksamhet i nuet i bara några minuter. Låt inte dina tankar vandra (hej, ingen pushback). Naturligtvis är det inte lätt, det kräver övning.

Hur kan det hjälpa dig? Musklerna slappnar av, andningen blir långsammare och syrehalten i blodet sjunker. På så sätt skickar du ett tydligt budskap till din hjärna - allt är bra. Kom ihåg att stress inte kan överleva i en avslappnad kropp och ett lugnt sinne.

Slutsats

Det verkar som om saker och ting med dysania kan vara mycket komplexa. Det finns olika underliggande orsaker, men att förstå dem är lösningen på problemet. Detta innebär att du bör vara uppmärksam på dina livsstilsval, sömn- och vakenmönster och morgonrutiner. Om inget hjälper, sök professionell vägledning. Vi är säkra på att du kommer att kunna anta hälsosamma vanor och höja din egenvård till en högre nivå. På så sätt kommer du äntligen att få en vilsam sömn, ökad energinivå och en nystart på dagen.

Sprid ordet vidare

Kommentarer (1)

Jon 15/05/2024

Jag har dysania. Tack för att du delar för att öka medvetenheten


Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska