Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur får man blod ur en madrass, kuddar och lakan?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvald bild av hur man tar bort blodfläckar från lakan.

2 maj 2024 7 min läsning

Blodfläckar är en av de mest ihållande. Förutom klassisk madrassrengöring som du kan göra (eller kanske ta den till professionell rengöring?), kan du prova några av de lösningar som vi är säkra på att du kan få mycket enkelt. Så här får du bort blod från en madrass samt från en kudde och lakan.

Om du har synliga fläckar på madrassen, kudden eller lakanet är det bäst att ta bort dem omedelbart efter att de inträffat. Eftersom de vanligtvis är gjorda av protein, ta inte bort dem på något sätt med varmt vatten, det kommer bara att fixera dem till substratet.

Blötlägg en trasa i kallt vatten och tryck på fläckengnugga aldrig i en cirkel. Detta kommer att gnugga partiklarna i materialets fibrer. Om fläckarna är envisa och svåra att ta bort, gör en blandning som hjälper till i dessa situationer

För dessa ändamål, du kommer att ha nytta av rengöringsmedel som bakpulver, tvättmedel, vinäger etc.

Vilka rengöringsmedel behöver du?

Det finns flera användbara sätt att ta bort alla typer av fläckar och smuts från madrassen. Tyvärr kan du inte bara ta av överdraget från madrassen och bara tvätta den. Det är definitivt nödvändigt att göra det, men det är också nödvändigt att ägna dig åt ta bort kvarstående fläckarsom till exempel blodfläckar. Så oavsett om du skar dig när du rakade dig eller hade oväntat näsblod kan blodfläckar hota att förstöra din madrass.

Det är viktigt att veta hur man tar bort blodfläckar så snart som möjligt innan de torkar. Det är också viktigt att upprepa processen om det behövs, för ibland försvinner inte fläcken så lätt oavsett hur aggressivt man går tillväga. Det är därför det är viktigt att välja de medel som kommer att göra detta jobb bra, och saken blir ännu enklare om blodfläcken är relativt färsk.

Hur får man blod ur en madrass med bakpulver?

Baking soda-metoden är superenkel. Strö ut det på madrassens yta, låt den verka så länge som möjligt. Detta kommer att neutralisera oönskade lukter och förhindra att vissa mikroorganismer sprids. Hursomhelst kan du blanda en del bakpulver med två delar kallt vatten. Efter det ska blandningen appliceras på madrassen med en trasa.

Bakpulver bör i allmänhet stå i cirka 30 minuter innan det tas bort från madrassen, och detta görs genom att skölja med en annan trasa eller handduk. Tekniken för att trampa, inte gnugga, används också. Efter det är det nödvändigt att torka platsen med en ren trasa och låta den torka naturligt i luften med ett öppet fönster eller fläkt.

Hur får man blod ur en madrass med salt, majsstärkelse och väteperoxid?

en bild av en man som rengör en madrass

Så ibland är det inte lika lätt att bli av med en envis fläck som en blodfläck. Speciellt om fläcken har påverkat ett större område och om blodet har torkat ut. Då kan du behöva upprepa processen flera gånger eller använda den här kombinationen. Salt, majsstärkelse och väteperoxid är de mest effektiva blandningarna som används för detta ändamål. Naturligtvis kan du också använda väteperoxid på egen hand, men madrassen kommer bara att absorbera den och du kommer att skapa onödig fukt.

I stället.., blanda först alla ingredienser för att skapa en fläckborttagningspasta. Använd en sked för att applicera pastan på det drabbade området, och när pastan torkar tar du bort den genom att skrapa och dammsuga. Börja sedan dutta med en ren trasa. För att ta bort resterna av fläcken, använd en matsked ammoniak med en kopp vatten, som du kommer att applicera på fläcken.

Hur får man blod ur en madrass med minneskum med hjälp av en köttmjukare?

Meat tenderizer fungerar på en mycket enkel princip. Så du kommer att använda det om du vill göra ditt kött ännu smakligare genom att använda det för att bryta ner proteiner för att ömma. Eftersom proteiner i blodet är ansvariga för bildandet av envisa fläckar är denna produkt ett lämpligt rengöringsmedel för detta ändamål. Du måste applicera produkten på fläcken, täcka den och låta den stå i en timme. Därefter blöts fukten upp med en torr handduk och du kan använda en dammsugare för resten av fläckarna. Slutligen, se till att du tar bort väteperoxid- och ammoniakresterna så att du inte skadar madrassen.

Hur tar man bort blod från en kudde?

Även om blodfläckar ursprungligen bildades på din madrass kan de lätt hamna på andra delar av sängkläderna. Det är därför det är bra att veta hur man tar bort blodfläckar från dem också. Naturligtvis kan du enkelt byta ut smutsiga kuddar mot nya, men andra delar av sängkläderna kan vara ganska dyra och onödiga att byta ut. Speciellt om det finns en nästan omärkbar eller mycket liten blodfläck. I det här fallet kan du använda flera vanliga strategier.

Tmed detta avses användning av produkter som de flesta redan har i sitt hushåll, t.ex. väteperoxid, tvättmedel, etc. Var alltid försiktig när du hanterar något som har med blod att göra. Om det är någon annans blod riskerar du att få blodburna sjukdomar och undvik därför att röra vid andras blod med bara händerna. Tvätta alltid händerna noggrant med varmt vatten och tvål efter att du har rört vid blodet. Se också till att du vet vilka typer av kuddar som du kan tvätta.

Väteperoxid

en plastbehållare med väteperoxid

Väteperoxid är ett välkänt rengöringsmedel och är också effektivt för att ta bort blodfläckar. Var noga med att tvätta tyget noggrant efter användning. Doppa en trasa med lite väteperoxid, dutta den sedan direkt på fläcken och skölj väl under vatten. Lägg sedan in det i tvättmaskinen som vanligt, precis som du skulle göra annars.

Denna teknik bör fungerar bäst på vitt eller ljust material, eftersom väteperoxid kan bleka färgen från kudden. Du kan också placera en trasa på arbetsytan och hälla väteperoxid direkt på blodfläcken. En 3%-lösning är vanligtvis tillräcklig. Det tar bara några minuter för kemikalien att reagera på blodfläcken och bryta ner den. Tvätta örngottet som vanligt i kallt vatten.

Tvättmedel

en bild av ett gult tvättmedel

Välj det tvättmedel du behöver baserat på typen av tyg. Kom ihåg att följa tillverkarens anvisningar på etiketterna. Rengöring av blodfläckar är relativt enkelt om blodet är färskt. Det första du behöver göra är att skölja fläcken med kallt vatten. Detta tar bort det mesta av fläcken.

Var uppmärksam på vattentemperaturenDet är inte rekommenderat att använda en hot spot. Det kommer att få fläcken att sugas in i sängkläderna. Använd sedan en liten mängd tvättmedel och låt det verka i 5 minuter, tvätta sedan tyget och kontrollera om fläcken är borta.

Hur tar man bort blod från lakan?

Blodfläckar är permanenta om de fastnar på tyget. Det är mycket viktigt att ta bort dem innan det fläckiga tyget tvättas och torkas. I så fall kan de huskurer du har hemma vara lika effektiva som de du köper. Du måste också blötlägga fläcken i kallt vatten så snart som möjligt. På så sätt kommer du att kunna tvätta bort det mesta av fläcken om blodfläcken är färsk.

Men du kan också torka bort det med väteperoxid eller gnugga den med tvål och riv den för hand i kallt vatten. Det finns flera andra sätt som har visat sig effektiva i situationer som denna. Det är till exempel salt som du kan applicera direkt på sängkläderna eller blanda det med kallt vatten. Schampo, vit vinäger och Coca Cola kan vara lika effektiva val när det gäller att ta bort blodfläckar.

Saltvatten

För att få en effektiv blodfläckborttagare måste du blanda en tesked salt med en kopp kallt vatten. Efter det bör fläcken fuktas. I så fall rekommenderar vi att du använder en ren handduk som du tidigare har fuktat med vatten. Låt sedan ytan stå i detta tillstånd i ca 10 minuter.

Efter det kan du fritt tvätta sängkläderna med kallt vatten. Du kan också välja ett något annorlunda tillvägagångssätt. Till exempel kan du blötlägga lakan i en stor bassäng med saltvatten. Sängkläderna bör stå i vattnet i ett par timmar innan de fläckrengörs.

Salt & disk

Användning av salt är en mycket effektiv metod för att ta bort blodfläckar. Eftersom salt är ett naturligt element skadar det inte materialet, t.ex. genom missfärgning. Fyll ett handfat eller en hink med kallt vatten. Placera örngottet så att det är helt mättat. Håll områden av kudden nära blodfläcken med varje hand och gnugga mot varandra för att underlätta blodet. 

Placera örngottet på arbetsytan. Applicera med en blodfläck och låt stå i cirka 20 minuter. Skölj tyget med kallt rinnande vatten. Detta avlägsnar vanligtvis mycket, om inte allt, blod från vävnaden.

Schampo

Oavsett om du skar dig när du rakade dig eller hade oväntat näsblod kan blodfläckar helt förstöra dina sängkläder. Häll en liten matsked schampo över fläcken. Håll kuddens delar nära blodfläcken med vardera handen och gnugga mot varandra för att få bort blodet. Skölj tyget med kallt rinnande vatten. När blodfläcken är helt borta tvättar du ytan med kallt vatten.

Lägg sedan in den i tvättmaskinen och tvätta den som vanligt. Detta förfarande fungerar särskilt bra med sängkläder gjorda av bomullsmaterial. Det rekommenderas dock inte att experimentera med bambuark, linnelakan eller silkeslakan.

Vit vinäger

en flaska vit vinäger

En annan metod för att ta bort blodfläckar från tyger är vit vinäger. Med detta behöver du inte dyra rengörings- och tvättprodukter. Ta istället bort med naturläkemedel som inte innehåller skadliga ingredienser. Vinäger har också starka antibakteriella egenskaper, så det har länge använts som ett folkmedicinskt botemedel mot sjukdomar och skador. Den är också känd för sin antiinflammatoriska eller antiseptiska effekt. Det användes också som ett medel för desinfektion och sköljning av sår.

I vilket fall som helst, blanda tre delar vit vinäger och en del kallt vatten. För att ta bort fläcken, använd en gammal tandborste och häll lite salt på det fläckiga området. Därefter skrubba ytan med lätta rörelser för att inte skada tyget. Därefter blötlägger du dina lakan i några timmar.

Coca-Cola

Förutom sin smak kan Coca Cola fungera som ett mycket bra verktyg för att ta bort fläckar från olika ytor. Anledningen är de stora mängder syra som denna dryck har. Enligt vissa tester är dess surhetsgrad extremt hög, eftersom dess pH-värde är 2,5. Därför kan den avlägsna blodspår från kläder och andra textilier.

Så, den kolsyra och fosforsyra i denna dryck kan få alla blodfläckar från sängkläderna att försvinna för alltid. Allt du behöver göra är att hälla en burk dricka direkt på fläcken och låta den stå tills blodfläcken försvinner helt. Detta varar vanligtvis upp till två timmar beroende på fläckens uthållighet. Efter det tvättar du helt enkelt sängkläderna som du normalt gör.

Slutsats

För varje rengöringsmetod finns det en sak som är gemensam - Låt produkten lufttorka ordentligt innan du använder den igen. Innan vi avslutar vill vi påpeka att du kan skydda din madrass ännu mer om du skaffar ett madrasskydd. De bästa madrasskydden skyddar den från blod och andra vätskor, men också från oavsiktligt matspill som kan lämna fläckar på det översta lagret. Naturligtvis är ett enzymrengöringsmedel av hög kvalitet kommer att hjälpa men varför inte investera lite i ett madrasskydd eller till och med en bäddmadrass för att få lite längre livslängd för din madrass?

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bilder för hur man undviker att sova på rygg
22 april 2024

Så undviker du att sova på rygg - tips och tricks

Låt oss börja med att få det här ur vägen - ja, du kan ändra din sovposition. Det är bara en vana och din kropp kommer att anpassa sig....
Utvald bild för Hur man väljer kudde - allt du behöver veta
25 april 2024

Hur väljer man en kudde?

Ta av örngottet - Ta en titt på din kudde utan örngott. Om färgen börjar bli gul är det dags att gå ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska