Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur fixar man en hängande madrass och njuter av sömn?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvalda bild av hur man fixar en hängande madrass.

2 maj 2024 6 min läsning

Om madrassen visar tecken på slitage, eller kanske redan är deformerad, kan den inte längre ge rätt stöd och komfort. Bulor och ojämnheter kan täckas med en toppmadrass. I vissa andra fall är det nödvändigt att byta ut den gamla madrassen mot en ny.

Madrassen är avgörande för en god natts sömn. Ignorera inte dess betydelse och fortsätt att använda en som inte ger dig tillräckligt med stöd och komfort. En skadad madrass förlorar sin primära funktion. Sänkning minskar komforten och gör det omöjligt att uppnå kvalitetssömn. Om du märker att din madrass sjunker ihop, försök att komma ihåg hur gammal den är. Dess ålder har stor inverkan på ditt beslut.

Om du till exempel köpte den för 8 år sedan eller mer, kan du förmodligen inte åtgärda problemet. Även om detta inte är det enda kriteriet, bör det vara en viktig indikator. Lyssna också på din kropp. Smärta i ryggen och på andra ställen indikerar ett problem med kroppspositionen under sömnen. Försök att vända på madrassen och justera för att göra den mer bekväm, men om problemet kvarstår är det definitivt dags för en förändring.

Varför blir madrassen hängig efter en tid?

En bild av en man som trycker på Sleepsoul Wish 3000 Series Pocket Cool Gel-madrass.

Sänkta madrasser kan kännas igen mycket lätt, eftersom det finns synliga skador och andra tecken. Skador uppstår naturligt. Varje madrass har sin egen livslängd. Skummaterial blir till exempel mjukare lite snabbare jämfört med resårmadrasser och hybridmadrasser som vanligtvis är fastare.

Relaterad läsning:

Resultatet blir ett svagare stöd i problemområden. Sänkning sker just i de områden av madrassen som bär det största trycket. Det är främst de delar som stöder höfterna och axlarna. Naturligtvis är kroppsvikten en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Personer med högre BMI kan minska madrassens livslängd avsevärt.

Symptom på hängande madrass

Även om många av symptomen på slapphet kan vara mycket tydliga, är vissa av dem inte alltid synliga. Det händer till exempel att människor plötsligt känner smärta som de inte har känt tidigare. Det kan också ta lång tid innan man inser att tröttheten beror på en hängande madrass och inte på något annat. Därför är det viktigt att du så snart som möjligt lär dig om de vanligaste symptomen på detta fenomen.

Känsla som om du håller på att ramla ur sängen

Underlaget som du sover på måste vara helt plant, och graden av fasthet på underlaget beror på subjektiv känsla. En madrass som inte ger tillräckligt med stöd förlorar ofta sin form. Ofta kan du märka att madrassen också förlorar sitt kantstöd. På grund av detta kan det kännas som om du hänger från sängen eller sjunker för mycket. Ett snabbt tips som du kan använda för att försöka undvika detta problem är att leta efter de bästa madrasserna som har en förstärkt kant. Naturligtvis kommer dessa madrasser att sjunka över tiden - men åtminstone kan du eliminera ett problem från början.

Vaknar upp trött

Att hitta den rätt sovställning är ibland mycket svårt, men ett sådant tillstånd är ofta relaterat till madrassens ålder eller dess kvalitet. Det kan vara så att du inte gillar en viss typ av madrass eftersom den inte är kompatibel med din sovposition. Fastheten måste passa dina behov. Detta symptom tyder också på en slapp madrass.

Ryggsmärta

Ibland upptäcker man att madrassen har förlorat sina grundläggande egenskaper först när man börjar känna av konsekvenserna, t.ex. ryggsmärta. Anledningen är att madrassen förlorar sin förmåga att ge din kropp rätt stöd. Om du väntar för länge kan ditt tillstånd förvärras, så det är bäst att börja fundera på ett köp eller en reparation nu.

Hur fixar man en hängande madrass?

Det går inte att laga en madrass, men det finns flera alternativ som kan lösa ditt problem. I de flesta situationer är det nödvändigt att byta ut den gamla madrassen. Till exempel, om många år har gått, kan du inte göra någonting för det. Det finns inte heller någon lösning för en produkt som har synliga tecken på skador. Innan du fattar ett beslut, prova följande tekniker.

Rotera madrassen

Eve Premium madrasshandtag hålls av en kvinna

Om du regelbundet roterar madrassen och vänder dig till andra sidan undviker du att det bildas stötar och bucklor. Du kommer också att jämna ut märkena. Oavsett typ av madrass ska du vända på madrassen minst två gånger om året. Det är särskilt viktigt att göra detta om du har en madrass av memory foam eller latex. Ännu bättre är det om du kan vända den också och det är fallet med dubbelsidiga madrasser men det är inte lösningen för hängande bäddmadrasser eftersom sådana madrasser alltid är enkelsidiga.

Skaffa en ny grund

I många fall är det sängbotten som är orsaken till att madrassen sjunker ihop. Tänk på detta faktum, eftersom det finns olika typer av sängbottnar. Vissa material bidrar till att madrassen blir deformerad. Kontrollera med tillverkaren vilken typ av sängram som passar bäst för din madrass. Kanske behöver du trots allt en ny sängbotten, inte en ny madrass.

Relaterad läsning: 

Kontrollera garanti-/provperiod

en bild av ett ungt par som har en madrassgaranti

Innan du gör något bör du kontrollera den garanti som du har fått från tillverkaren. Om den fortfarande gäller och garantivillkoren är till din fördel finns det möjlighet att reparera eller byta ut den gamla produkten mot en ny. Det kommer att spara dig mycket tid och pengar.

Skaffa en bäddmadrass

Lösningen på ditt problem behöver inte enbart vara att köpa en ny madrass. Prova en bäddmadrass i memory foam eller någon annan modell som kan ge dig känslan av en ny bäddmadrass på den befintliga. På så sätt ger du din kropp ett extra lager av komfort, eftersom du kommer att sova på en plattare och bekvämare yta och din sömnkvalitet kommer att förbättras.

Relaterad läsning:

Lägg en kudde under madrassen

Den snabbaste lösningen är att använda extra kuddar. Många människor placerar extra kuddar på platser där bucklor har bildats. Placera till exempel kuddar under höfterna, benen eller någon annan del av kroppen. Vi rekommenderar modeller som behåller sin form. Du kan också placera kuddar under själva madrassen.

Använd plywood mellan sängramen och madrassen

En bild av plywood.

För att skapa en bättre sovyta kan du stödja din madrass med plywood. Du placerar detta föremål mellan sängbotten och madrassen. Detta kommer att skapa ett extra lager som bör förhindra att madrassen försämras. Till exempel kommer plywood att lösa ett krokigt sängproblem som du inte märkte. Det kommer inte att åtgärda skadan permanent, men det kan vara en tillfällig lösning.

Hur kan man förhindra att en madrass sjunker?

Sänkning är vanligtvis resultatet av långvarig användning av madrassen, men detta är inte alltid fallet. Ibland kan du själv bidra till för tidig hängande. För att förhindra ett sådant resultat kan du vidta vissa åtgärder. På så sätt kommer du dessutom att stärka ytan som du sover på och förbättra dess funktion.

Använd sängram i metall

För att ge bästa möjliga stöd åt madrassen bör du överväga en metallram. Det gör din madrass mer stabil. Till skillnad från trä är metall mer hållbart och håller mycket längre. Om du väljer rätt ram kan du utnyttja madrassens fulla potential.

Applicera trycket jämnt över madrassen

Madrasser tenderar att slitas ut snabbare om du alltid sover på samma ställe. På grund av denna sovställning fördelas inte trycket på rätt sätt. En viss del av madrassen utsätts för mycket tryck och resultatet blir en hängande eller sjunkande effekt. För att säkerställa en vilsam sömn och ett smärtfritt uppvaknande, fördela trycket jämnt.

Inspektera den regelbundet

Deformationer på madrassens yta, fördjupningar eller klumpar på kärnan är ibland inte tydligt synliga. För att förhindra uppkomsten av deformiteter, inspektera regelbundet hela ytan. Problem uppstår inte bara med gamla madrasser utan också med felaktigt underhållna fundament.

När bör du byta ut madrassen?

en bild av ett par som provar en ny madrass

Experter rekommenderar att du byter madrass vart sjunde till tionde år. En viktig faktor är den subjektiva känslan av komfort och stöd som du får från den. Det finns tecken som säger att det är dags att investera. Om du märker en buckla eller annan typ av skada, känner stötar på madrassen, undviker att sova i din säng och vaknar med smärta är det uppenbart. Du har att göra med en slapp madrass och det är dags att göra förändringar.

Slutsats

Om du har försökt åtgärda madrassens intryckning, men madrassen inte längre är lika flexibel som den brukade vara, har det skett allvarliga förändringar i dess sammansättning. Det finns inget du kan göra längre eftersom den har förlorat sin grundläggande funktion - att ge stöd. Var uppmärksam på din hälsa. Om du ofta vaknar med smärta i vissa delar av kroppen, om du inte får tillräckligt med sömn eller om du plötsligt börjar uppvisa allergisymtom bör du överväga att byta madrass. 

Rörelseöverföring är en mycket obehaglig upplevelse om du inte sover ensam i sängen. I så fall rekommenderar vi också att du byter ut madrassen eller åtminstone köper en av de många bäddmadrasser som finns på den brittiska marknaden.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bild av djup sömn.
02 maj 2024

Djup sömn

Djupsömn, även känd som långsam sömn, är ett sömntillstånd som inträffar under de senare stadierna av sömncykeln. Den kännetecknas av...
Utvalda bilder för hur man undviker att sova på rygg
22 april 2024

Så undviker du att sova på rygg - tips och tricks

Låt oss börja med att få det här ur vägen - ja, du kan ändra din sovposition. Det är bara en vana och din kropp kommer att anpassa sig....
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska