Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur förvarar man en madrass när man inte behöver den?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Bild på hur man förvarar en madrass.

2 maj 2024 7 min läsning

Om du av någon anledning har bestämt dig för att förvara din madrass bör du göra det på rätt sätt. På så sätt gör du allt arbete snabbare och bättre, och du skadar inte madrassen. Det viktigaste är att rengöra den väl och täcka den med skyddande omslag. Den måste ligga i rätt läge, och allt beror på vilken typ av madrass det är.

Madrassen i sig är skrymmande och stor även om den inte är tung. Det är därför det är nödvändigt att göra sig av med den på rätt sätt. Om du ska förvara den utanför ditt hem behöver du ett lämpligt fordon där du placerar madrassen i rätt läge. Eftersom det rekommenderas att den ligger på mage behöver du mycket utrymme.

En god förberedelse av madrassen innan den kasseras är extremt viktig för dess hållbarhet. Om du gör det på rätt sätt kan du förlänga dess livslängd. I grund och botten finns det inte mycket förberedelser innan du kasserar madrassen. Du måste hitta dess nya plats, rengöra den, ta bort allt från den och skydda den. Om du behöver den igen kommer den omedelbart att vara redo att användas.

Hitta en plats att förvara den på

Det finns flera ställen där du kan förvara den. Det kan vara ditt hus, garage eller hyrt förvaringsutrymme. Det utrymme du väljer bör ha tillräckligt med plats för madrassen. Det är också viktigt att det har god ventilation, hög isoleringsgrad och en reglerad temperatur och det får inte vara fuktigt där inne.

I huset

Om du har bestämt dig för att lämna den i ditt hus kommer du förmodligen att förvara madrassen i ditt garage eller förvaringsenhet. Innan du gör det måste du skapa tillräckligt med utrymme och ge det goda förutsättningar. Flytta till exempel alla föremål som kan falla på det eller omorganisera utrymmet. Dessa platser är vanligtvis svalare än andra rum i huset, så de är ett bra alternativ.

Förvaring

Att hyra förråd är en lika bra idé. Det är ett bra tillfälle att spara mycket utrymme i ditt garage eller annat rum. När du letar efter den perfekta enheten, var uppmärksam på storleken på området och lagringsperioden. Utrymmet ska vara rent. Kontrollera ventilationen och temperaturen.

Organisera utrymmet

Innan du tar madrassen till den valda platsen bör du förbereda utrymmet där den kommer att stå hela tiden. Detta innebär en grundlig rengöring av hela ytan. Gör det i följande ordning. Avlägsna smuts och damm med en dammsugare. Kontrollera om det finns några små föremål kvar som kan äventyra madrassens skick. Torka sedan av alla ytor som kommer i kontakt med madrassen med en trasa och ett lämpligt rengöringsmedel. När du har gjort detta låter du området torka så att du kan placera madrassen på en helt torr yta.

Ta bort sängkläderna

Att ta bort sängkläderna är den första förutsättningen för att förbereda madrassen. Lägg den i tvättmaskinen, eftersom det är där all svett och resten av smutsen förvaras. Om du planerar att förvara kuddarna med madrassen, ta bort skyddet från dem och använd samma rengöringsmetod som för madrassen. När du har tagit bort allt från madrassen plockar du upp den. Placera den på en vertikal yta och låt den ligga i luften i flera timmar.

Dammsug madrassen

Att dammsuga madrassen är en bra vana. Gör detta varje gång du byter lakan för att hjälpa till att ta bort dammkvalster och förhindra att smuts tränger in i madrassstrukturen. Det är därför du ska göra det innan du lägger undan den så att den förblir ren hela tiden under den period då den inte används och för att göra det lättare att ta bort resten av smutsen. Annars riskerar du att det bildas svamp eller mögel på madrassen. Dammsug särskilt hörnen och använd klädrengöring.

Gör punktstädning om det behövs

Grundlig rengöring är mycket viktigt. Om du har en madrass med en eller flera små fläckar kan du prova med punktrengöring. Det finns flera sätt att göra detta på. Du kan använda ett giftfritt enzymatiskt rengöringsmedel för att kemiskt bryta ner fläcken. Om du vill göra mer kan du använda en kombination av väteperoxid, flytande diskmedel och bakpulver. Blanda blandningen i en sprayflaska och applicera på fläckarna och torka sedan med en ren, fuktig trasa.

En stark lukt på madrassen bör vara märkbar för dig. Om du tycker att madrassen har en svag lukt kan du prova att strö ett lager bakpulver över ytan och låta det sitta i några timmar. Dammsug sedan upp bakpulvret. Det är bäst att göra detta med en mindre eller handhållen dammsugare.

Låt madrassen lufttorka

Det är också en bra idé att låta fukten avdunsta från din madrass. innan du täcker den med ett skyddande överdrag. Rulla ihop eller lägg ett täcke vid fotändan av sängen och låt madrassen torka helt under dagen. Det är bäst att ta ut den och låta den ligga i solen, men inte för länge. Du kan lämna den i rummet, men öppna alla fönster för bättre luftflöde.

Skaffa en madrassförvaringspåse och lägg den inuti / linda in den i en plast

Efter rengöring bör du skaffa en madrasspåse och ett skydd. På så sätt håller du den fräsch och ren under lång tid. Du skyddar den också från yttre påverkan som skadedjur, fukt, smuts, vatten och andra partiklar. Det är bäst att ha någon som hjälper dig under denna operation.
Kontrollera slutligen om det finns några tårar kvar innan du går vidare. Nästa steg innebär att madrassen packas in i plast. Placera materialet på ett rent golv och lägg madrassen över det. Slå försiktigt in madrassen i plast och använd silvertejp för att täta ihop det hela.

Håll madrassen platt

En bild av Relyon Classic Natural Supreme 1390 Pocket Madrass front.

Oavsett typ rekommenderas att du placerar den liggande på ett rent och plant underlag. Detta läge är särskilt bra om du har en pocketfjädring och naturlig madrassfyllning. Om du till exempel skulle placera den på sidan riskerar du att skapa deformiteter. Vid någon tidpunkt kommer fyllningen att sätta sig på ett ställe och ändra formen på sängen du sover på. Det finns typer av madrasser som du kan placera på sidan. Dessa är minnesskum och latex.

Madrass av memoryskum

Se till att den ligger helt plant på underlaget när du förvarar den. Om du placerar den på ett annat ställe på grund av platsbrist, vänta inte länge med att flytta den eftersom madrasser av memoryskum kan skadas så att de inte går att reparera. Hybridmadrasser behöver liknande skötsel.

Relaterad läsning:

Springmadrass

Att förvara en madrass på sidan är inte att rekommendera, men vissa typer kan klara sig oskadda. Detta gäller inte för resårmadrasser, de måste alltid vara lutade. Annars kommer positionen att ha en negativ effekt på dess inre laddning och ändra dess funktion.

Relaterad läsning:

Latexmadrass

Ett av de största misstagen du kan göra vid förvaring av latexmadrasser är att ställa madrassen upprätt. Även om du saknar tillräckligt med utrymme, gör det inte. Annars kommer du att orsaka betydande slitage på den. Följden av tyngdkraften är förvrängda och ojämna kanter och hela madrassens yta. Om du lägger den i ett plant läge kan du förvara den i månader eller till och med år.

Relaterad läsning:

Lägg inte något på madrassens ovansida

Den viktigaste regeln är att inte lägga något på madrassen. Även om den är utformad för att stödja människovikten gäller den inte för slumpmässiga föremål. Under sömnen är människans vikt jämnt fördelad. Till skillnad från tunga föremål utsätts madrassen inte för tryck på vissa delar och kan inte deformeras.

Undvik hög luftfuktighet och låga/höga temperaturer)

Innan du förvarar madrassen, kontrollera temperaturen i det aktuella rummet. Annars kan den bli möglig av skydd och plast. För att undvika detta, välj endast svalare rum. Satsa på temperaturreglerade förråd där du kan räkna med stabil temperatur.

Se till att förvaringsutrymmet är ventilerat

Se till att det finns fritt utrymme under sängen så att madrassen får tillräckligt med luft och fukt kan avdunsta från undersidan. Huskvalster älskar en fuktig miljö, så ge dem inte en chans att bosätta sig, utan se till att din madrass och bäddmadrass har tillräckligt med frisk luft. Om du planerar att förvara den under en längre tid, öppna då och då förseglingen på påsen eller plasten. Gör det en gång i veckan.

Hur länge kan jag förvara madrassen?

Om du har hittat ett förvaringsutrymme med idealiska förhållanden, förbered och placera madrassen på rätt sätt, kan du hålla den i det skicket under lång tid. Vi rekommenderar att du kontrollerar den en gång i veckan och öppnar den då och då.

Slutsats

För att kunna göra detta själv måste du ha ett tillräckligt stort fordon, där du placerar madrassen och transporterar den. Du kan hyra en täckt flyttbil och på så sätt spara tid. Underhåll och rengöring av madrassen är extremt viktigt. Om du förvarar madrassen på rätt sätt kommer du att förlänga dess livslängd medan den är stängd.

Om du ska förvara den i mer än en vecka, kontrollera madrassens skick regelbundet. Detta inkluderar skador på skyddslagret eller madrassen, utbuktningar, fuktnivån i påsen och andra förändringar.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

Utvalda bild av djup sömn.
02 maj 2024

Djup sömn

Djupsömn, även känd som långsam sömn, är ett sömntillstånd som inträffar under de senare stadierna av sömncykeln. Den kännetecknas av...
Utvald bild för hur man får barnet att sova i spjälsängen
22 april 2024

Hur får du ditt barn att sova i spjälsängen enkelt varje gång? 

Att få en bebis att sova i spjälsängen kan vara svårt, särskilt efter att de har vant sig vid att sova med dig. Vår expert på barnsömn hjälpte oss.
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska