Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur kan man bli av med sängbuggar effektivt utan att ringa ett proffsföretag?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

en bild av hur man blir av med vägglöss

2 maj 2024 11 min läsning

Vägglöss är mycket små insekter, men de kan ha en stor inverkan på vår hälsa. De kan orsaka en mängd olika problem, bland annat hudutslag, psykologiska effekter och allergiska symtom. Så hur blir man av med vägglöss?

Även om sängbuggen är en mycket liten insekt, vanligtvis 5 till 7 mm, är den fortfarande synlig för blotta ögat. Det faktum att de inte är mikroskopiskt små gör dem lättare att identifiera. De är dock tillräckligt små och förvånansvärt smarta för att det ska ta månader innan du inser att du har problem med vägglöss.

De problem som de kan orsaka står inte alls i proportion till deras storlek, tvärtom kan de orsaka stora hälsoproblem. Det kan också.., de förökar sig mycket snabbtVarje hona lägger cirka 500 ägg under sin livstid. Vi kommer att berätta hur du kan bli av med vägglöss effektivt utan att ringa ett proffsföretag, men också när det är dags att ringa in professionella utrotare av vägglöss.

Var gömmer sig vägglössen?

Om du undrar över hur vägglöss kom in i ditt hemoch du bryr dig så mycket om hygien, vet att det inte är ditt fel. Även om de inte kan flyga hittar vägglössen olika sätt att ta sig in i ditt hem och hålla sig väl dolda under lång tid. De kan krypa in i din resväska, väska eller kläder när du är på resande fot och på så sätt tar sig in i ditt hem. Ett annat sätt är att köpa begagnade möbler där de har varit gömda under lång tid. Eftersom de också kan gå och klättra, De kan komma till din lägenhet från en annan lägenhet.

en bild av en bäddmadrass

När de kommer till ditt hem kan de gömma sig i möbler och kläder. De har små, platta kroppar så att de kan gömma sig mycket framgångsriktoch de gör inte heller bon som andra insekter, vilket gör det ännu svårare att upptäcka dem. Det är fel att tro att de gömmer sig uteslutande i sängen där du sover. De kan gå några meter till dig varje natt, vilket innebär att de kan gömma sig på andra ställen. Så du måste söka igenom hela huset.

När biter vägglössen?

Bed bug är en insekt som är aktiv på natten. De livnär sig på blod medan du sover. De har en långsträckt näbb som de använder för att sticka hål på huden och sedan dricka blodet. Det tar dem några minuter att avsluta sin festmåltid, vanligtvis upp till 10 minuter och sedan går de.

Deras bett gör inte ont, åtminstone inte direkt, så de kommer förmodligen aldrig att väcka dig när de biter dig. Det gör de också, det finns ingen specifik del av kroppen som de riktar in sig på, Men vägglössen angriper den del av huden som är exponerad för tillfället. När du märker klåda och svullnader kommer du förmodligen att skylla på myggorna, men du bör inte glömma att vägglöss kan orsaka samma symtom, även om de är fördröjda. Om du har ett husdjur är loppor den tredje potentiella insekten som kan orsaka sådana problem, men loppor angriper oftast området runt vristerna.

3 huvudtecken på angrepp av vägglöss

Du kan hitta vägglöss på ett 5-stjärnigt hotell och i det smutsigaste huset, eftersom de livnär sig på blod, så renlighetsnivån har inget att göra med förekomsten av vägglöss. Följande 3 är de viktigaste tecknen på angrepp av vägglöss och om du märker något av dem måste du reagera omedelbart.

Blod på lakan

Om du märker blodfläckar på lakan, och häromdagen skar du dig själv, till exempel, så öppnas förmodligen såret igen. Eller blodfläckar kan vara en följd av menstruation. Men om du märker små och mörka fläckar, som vanligtvis har en rund formOm det finns blodfläckar på en vägg, så tyder dessa blodfläckar på att det finns vägglöss.

Många människor tror felaktigt att blodfläckar på lakanen skapas av ditt blod som droppar från det ställe där väggbaggen bet dig. Men det Bettbaggens bett är mycket litet och kommer inte att orsaka den typen av blödning. Blodfläckar på lakanen blir kvar när du råkar krossa vägglusen när du sover och blodet som den sugit ut läcker ut. Det är mycket möjligt att du kommer att hitta resterna av buggen någonstans nära fläcken, vilket då otvetydigt kommer att indikera att du har vägglöss.

Ägg och skal från vägglöss

I färd med att nå full mognad, vägglöss måste ömsa skinn fem gånger så ömsat skinn kan också visa att du är angripen av vägglöss. Som vi sa lägger honorna upp till 500 ägg under sin livstid, så du kan till och med hitta ägg.

Även om detta är mindre troligt, för till skillnad från den vuxna vägglusen som är 5 till 7 mm i storlek och synliga för blotta ögatÄggen är ca 1 mm, ibland mindre, vilket är mycket svårt att se med blotta ögat. Snarare kommer du att märka gula fläckar på tyg som finns kvar efter att vägglössen kläckts från ägget.

Muggig lukt

Många känner inte till att lukt är ett annat mycket vanligt tecken på vägglusangrepp, särskilt när det finns ett stort antal av dem. Om du märker att ditt sovrum luktar mycket obehagligtOm det finns något mögligt i den, och du inte kan fastställa orsaken, är det mycket troligt att vägglöss är orsaken till lukten.

Lukt orsakas faktiskt av feromoner som vägglöss släpper utoch när det finns många av dem blir lukten starkare. I början, när det bara finns ett fåtal vägglöss i närheten, känner du förmodligen ingen distinkt lukt, men efter några veckor eller månader gör du det.

Hur blir man av med vägglöss i 7 steg?

Det är absolut möjligt att bli av med vägglöss själv, utan hjälp av professionella. Du måste veta att det kräver ansträngning och tid och att du inte kommer att utrota dem över en natt. Men om du följer de kommande 7 stegen har du en god chans att bli av med dessa irriterande insekter.

Identifiera angrepp av vägglöss

Naturligtvis är det första du behöver göra är att inse att du har vägglöss i ditt hem. Problemet är att det är mycket svårt att upptäcka ett litet angrepp som är lätt att behandla. Men det är inte bara viktigt att upptäcka angrepp.

Du har också måste upptäcka varje område som vägglössen har bott i. Om du bara hittar dem på ett ställe har du inte gjort någonting. Du kommer att förstöra dem där, men de kommer att fortsätta reproducera sig någon annanstans. Kontrollera därför varje del av ditt hem i detalj med ficklampa och förstoringsglas, t.ex. madrass, sängram, garderob och så vidare. Markera alla ställen där du hittar levande eller döda vägglöss, samt ägg, skal, hud och gula fläckar så att du inte glömmer alla ställen senare.

Skrubba madrassen med en borste före dammsugning

För att bli av med alla vägglöss som är gömda i madrassen, skrubba madrassen med en borste innan den dammsugs. Detta är en mycket användbar metod, och kasta sedan bort borsten eftersom det kan hända att resterna av äggen fastnar på borsten. Eftersom ägg är mycket klibbiga.

Håll det angripna utrymmet avskilt

Det första steget efter att du har upptäckt ett angrepp är att begränsa och bekämpa vägglössen. Det Det bästa sättet att begränsa ett angrepp är att dammsuga alla platser där spår av vägglöss har hittats. Även om detta uppenbarligen inte kommer att utrota dem, kommer du att minska deras antal avsevärt. Som ett resultat kommer färre honor att lägga färre ägg och på så sätt kommer du att sakta ner tillväxten av vägglöss. Detta ger dig tid att ta nästa steg. När du har dammsugit alla ställen, byt ut påsen omedelbartoch kasta påsen så långt bort från ditt hem som möjligt.

en bild av ett professionellt isolerat utrymme på grund av kontaminering

Lämna inte kvar en väska, för de kan ta sig ut ur den. Tvätta alla kläder där du hittade dem i tvättmaskinen och torka dem på hög värme. Om du inte kan tvätta eller torka vid en hög temperatur måste du kasta bort kläderna. Eller förvara den förseglad i en plastpåse under lång tid tills vägglössen dör.

Byt ut och rengör lakan regelbundet

Vårt råd är att köpa nya lakan och slänga de gamla. Om du inte vill köpa nya lakan eftersom du nyligen har köpt nuvarande lakan, tvätta och torka dem sedan i 90 grader Celsius. Du kan göra detta om de är gjorda av bomull, men inte om de är gjorda av polyester. Byt också lakan så ofta som möjligt för att döda buggar som kan finnas kvar.

Vakuumsäng och omgivningar

Efter att du skrubbat madrassen med en borste, dammsuga madrassen. Det spelar ingen roll om du redan har dammsugit den, upprepa hela proceduren, vilket inkluderar att byta påse när du är klar med dammsugningen. Vi vet att allt detta är tråkigt, men det är det enda sättet att bli av med dem en gång för alla.

a underhåll av madrass

Skaffa ett madrassöverdrag

Madrassöverdrag är i allmänhet populära eftersom många av dem är vattentäta och också minskar slitaget på madrassöverdraget. Men de har en annan mycket användbar funktion, och det är att skydda dig från vägglöss.

Du bör dock vet att inte alla madrassöverdrag är lämpliga för att bekämpa vägglöss. Det måste vara speciella ogenomträngliga madrassöverdrag, av vilka vissa är tillverkade för vägglöss, och det finns vissa madrassöverdrag som bland annat kan användas för detta ändamål. Ett lämpligt madrassöverdrag hindrar vägglössen i madrassen från att komma ut och lämnar dem därmed utan mat tills de dör. Det kommer också att förhindra att nya vägglöss kommer in. Det är viktigt att överdragen har dragkedja så att vägglössen inte kan ta sig ut. En liknande typ av överdrag finns också för kuddar. Detta kommer att gynna alla dem som har nya madrasser och kuddar och inte vill byta ut dem bara på grund av vägglöss.

Gör dig av med alla prylar i ditt sovrum

Röran i sovrummet eller i ett annat rum är ett perfekt gömställe för vägglössEftersom man inte kan dammsuga eller behandla med insektsmedel kan man inte ta hand om tidningar och andra liknande saker. Så kasta bort röran och bli på så sätt av med vägglössen som gömmer sig där. Lägg alla saker du slänger i den förslutna påsen.

Vilka metoder är effektiva mot vägglöss?

När du nu har gjort alla dessa steg för att begränsa vägglöss återstår det att tillämpa en eller flera av de effektiva metoderna för att döda vägglöss så att inga av dem finns kvar i ditt hem. Om du inte har möjlighet att utföra någon av dessa behandlingar kan du få hjälp av professionella.

Värmebehandling

Sängbaggar är mycket känsliga för höga temperaturer och detta är ett av de enklaste sätten att eliminera vägglöss snabbt. Vi har redan nämnt att tvätt av kläder vid hög temperatur och torkning av dem vid hög värmeinställning kommer att förstöra dem. Strykning är en lika effektiv metod.

En man rengör och avlägsnar dammkvalster från en bäddmadrass

För att eliminera vägglöss från andra delar av huset den interna rumstemperaturen höjs till en nivå där vägglöss inte kan överleva. Det är en mycket effektiv metod eftersom den förstör gömda vägglöss på alla svåråtkomliga ställen, och den är helt säker och giftfri för människor och djur. Temperaturen måste ligga runt 50 grader Celsius.

Behandling av kyla

Precis som de inte kan överleva höga temperaturer, Vägglöss kan inte heller överleva låga temperaturer. Alla temperaturer under fryspunkten är dödliga för dessa insekter.

Även om det inte är möjligt att sänka temperaturen i huset till en så låg nivå kan det vara en effektiv metod för kläder. Lägg drabbade kläder i förseglade påsar och sedan i frysen. Det är helt säkert att när du tar ut kläderna ur frysen kommer alla vägglöss att vara döda.

Ångtvättar

Eftersom du inte kan frysa eller tvätta hårda ytor, madrasser eller klädsel vid höga temperaturer, bör du använda en ångtvätt för sådana saker. Den höga temperatur som en ångrengörare kan producera är mer än tillräckligt för att utrota vägglöss.

en bild av en professionell arbetare som ångtvättar möblerna

När är det dags att anlita professionella utrotare av vägglöss?

Om du inte har nödvändig utrustning för värme-, kyl- eller ångbehandling, Det är det första skälet till att anlita en fackman. Även om du inte kan lokalisera var vägglössen gömmer sig, men du märker tecken på att de finns i ditt hem, har proffsen sina egna effektiva metoder för att lokalisera dem.

en bild av en professionell skadedjursbekämpare som desinficerar insidan av ett hus

En annan anledning att söka hjälp är om det finns så många vägglöss på så många olika platser att du trots alla åtgärder du har vidtagit inte är säker på att du har utrotat dem alla. Använd inte giftiga kemikalier, detta bör också lämnas till proffs eftersom de vet vilka kemikalier som gör minst skada på människor. Och om du behöver vara borta från ditt hem i några dagar på grund av kemisk behandling, kommer de att varna dig om det. Professionella kan också berätta om, förutom vägglöss, några andra insekter lever i ditt hemsom loppor, och om fullständig disinsektion behövs.

Vanliga frågor om hur man blir av med vägglöss

I det sista avsnittet i vår guide hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om vägglöss.

Vad dödar vägglöss direkt?

Höga temperaturer över 50 grader Celsius samt låga temperaturer under 0 dödar vägglöss direkt.

Varför dyker vägglöss upp överhuvudtaget?

Vägglöss är på ständig jakt efter mat, och deras enda föda är blod, så de försöker alltid hitta ett nytt hem där de har tillgång till människor och husdjur. Det har inget att göra med hur rent hemmet är.

Kan jag ta med mig vägglöss från utsidan?

Ja, det kan du och det är så de flesta angrepp av vägglöss börjar.

Hur länge lever vägglöss?

De lever vanligtvis 4-6 månader och under den tiden lägger honorna ett stort antal ägg, ofta omkring 500.

Vilka är några av de platser där vägglöss lever?

De bor i madrasser, kläder, gamla tidningar och till och med i väggar.

Lever vägglöss i kuddar?

Många vägglöss väljer att leva i kuddar och det är därför man kan hitta kuddöverdrag på marknaden.

Håller sig vägglöss i filtar?

Filtar, särskilt sådana som du inte använder för tillfället, är favoritplatser för alla vägglöss.

Vad händer om du ignorerar vägglöss?

Med tiden kommer de att föröka sig så mycket att du inte kan ignorera dem längre.

Kommer det att hjälpa dig att bli av med vägglöss om du slänger ut madrassen?

Förmodligen inte, eftersom de vanligtvis upptar mer än bara en plats i hemmet.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

bästa och sämsta sättet att vakna
02 maj 2024

Bästa och sämsta sättet att vakna

Vi har alla haft dåliga morgnar. Något irriterande väcker dig och förstör din dag. Men varför händer det här? Varför kan en yttre stimulantia ha...
Bild på hur du kan minska rörelseöverföringen i sängen.
02 maj 2024

Hur minskar man rörelseöverföringen i sängen?

Men madrasser med minnesskum är inte heller utan sina fel. För det första har de inte alltid den bästa temperaturregleringen. Detta me...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska