Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur mäter man skumdensitet?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

en bild som visar hur man mäter skumdensitet

2 maj 2024 6 min läsning

Skummets densitet är det som mest påverkar din känsla under sömnen. Densitet är ett mått på de enskilda komponenterna i en madrass och beräknas genom att dela vikten av skummet med dess bredd, höjd och längd.

Skillnaden i skummets densitet indikerar också en annan applikation. Till exempel är madrassskum med lägre densitet utmärkt för produkter som du kommer att använda ibland. Det kan vara en madrass i gästrummet eller något liknande.

Men om du behöver något som du kommer att använda varje dag är det viktigt att vara uppmärksam på andra funktioner. När du väljer måste du vara bekant med hur skummets densitet är beräknad och vad den representerar. Det är också viktigt att ta hänsyn till dina vanor eftersom de måste vara förenliga med madrassens egenskaper.

Det är viktigt att tolka Skummets densitet som en förklaring till den fysiska känslan av materialet, och inte bara som dess kvalitet. Baserat på allt detta kommer du att förstå mätvärdena bättre. På så sätt får du en klarare uppfattning om vad du vill ha och mer realistiska förväntningar på produkten.

Vad betyder skumdensitet?

Du kan tänka på skummets densitet som skum. Det innebär att skum med lägre densitet kan vara fast och hårt. Om du till exempel fokuserar på bilden av en skumkopp kommer du att märka samma sak. Den är tunn, men fast vid beröring.

Det är fel att mäta styrkan baserat på minnesskummets densitet eftersom det finns ett annat sätt att beräkna det och bara det är korrekt. Detta innebär att det finns flera faktorer som kommer att avgöra madrassens komfort och styrka. Man skulle kunna säga att densiteten påverkar känslan och prestandan hos skummet ganska mycket.

en bild av två kuddar av memory foam

Till skillnad från skum med hög densitet, lägre densitet ger användaren en mjukare känsla och tål inte högt tryck eller hög vikt. Madrassens densitet är viktig eftersom madrassens komfort beror på den. Det påverkar också temperaturkänsligheten. Vissa personer tycker bättre om att sova om de känner sig omslutna och vaggade. För andra kan detta vara en obehaglig upplevelse.

Det är därför det finns skillnader i densitet så att du kan välja den madrass som ger dig den bästa känslan under sömnen. Valet beror också på önskat stöd, rörelseisolering och avgasning.

Hur mäter vi skumdensitet?

Vikt ÷ bredd x höjd x längd är den formel som används för att beräkna densiteten hos ett skummaterial. Densitet är helt enkelt ett mått på vikt per volymenhet. När det gäller minnesskum, den mäts per kubikfot. Skumdensitet mätt på detta sätt är det enda korrekta sättet att mäta det, så kom ihåg formeln.

Men när du väljer en madrass är det nödvändigt att ta hänsyn till olika faktorer. Det handlar om din position under sömnen, den idealiska temperatur du behöver för att somna och liknande saker. Wär man överväger madrasser är det viktigt att vara uppmärksam på viktiga egenskaper som skum med låg densitet, skum med hög densitet och skum med ultrahög densitet.

minne-skum-stängning

Alla tre typerna av madrasser ger dig en annan känsla. Madrassens densitetsgrad berättar hur bra och hållbar den verkligen är. Ju tjockare madrassen är, desto svårare blir det för dig att hantera den. Detta är dock en indikator på uthållighet.

När det gäller styrka mäter du det med något som kan orsaka en buckla på madrassen. Det är just den kraft som människans vikt som en madrass ska kunna motstå. Denna mätning utförs med ILD, och en högre ILD innebär en högre grad av styrka.

Vad kan påverka dina drömmar?

Enligt olika undersökningar påverkar de flesta saker vi gör våra drömmar. Det finns olika faktorer som vi kanske inte vi tänker på när vi tänker på drömmar, men de påverkar verkligen vad som händer i våra sinnen när vi sover.

För vissa av dem är vi fullt medvetna om vilken effekt de har på våra drömmar, mest för att vi kopplade ihop de två, men några av dessa kanske till och med överraskar dig. Saker som dina dagliga aktiviteter och mängden sömn du haft tidigare dagar påverkar dina drömmar, men det gör också dessa ...

Skum med låg densitet

Skum med låg densitet tenderar att inte reagera på din kroppstemperatur som det är fallet med skum med högre densitet. Detta innebär att den anpassar sig minimalt till kroppen. Denna densitetsnivå är det perfekta valet för dig om du inte vill ha det för varmt under natten.

En bild av en man som provar en memory foam-madrass.

I allmänhet, dessa skum kan betraktas som ett sämre alternativ när det gäller sex, men de här madrasserna är också mer fjädrande, vilket passar vissa par bättre.

Skum med hög densitet

Madrasser som har skum med hög densitet har en längre livslängd än andra. Den kommer att anpassa sig helt till din kropp, men den kommer att vara varmare för dig. Den kommer att lindra smärta i vissa delar av kroppen och därmed få kroppen att slappna av. 

Å andra sidan.., om du inte vill ha en varmare sovmiljö kanske du föredrar att hoppa över denna skumdensitet. De ger dig också en stark rörelseisolering. De är inte så lätta att hantera på grund av sin vikt.

Skum med ultrahög densitet

Skum med ultrahög densitet är inte något du kommer att stöta på ofta på marknaden. Även om den är extremt slitstark och även personer över 100 kg kan sova på den, andas den inte och därför är den ett dåligt val för varmsovare. Om du gillar att sova på ett mycket fast underlag kan du försöka hitta en skummadrass med ultrahög densitet.

Vilka egenskaper hos madrassen påverkas av skumdensiteten?

Densiteten har stor betydelse för madrassens olika egenskaper. Detta avser dess hållbarhet, hållbarhet, rörelseisolering och pris. Det bör understrykas att en hög densitetsnivå vanligtvis innebär en längre livslängd. Just på grund av sin styrka klarar det många utmaningar som högt tryck eller vikt. Med tiden kommer det inte att sjunka ihop lika mycket jämfört med skum med låg densitet.

Hållbarhet

Skum med hög densitet står emot alla utmaningar som tiden för med sig. Detta innebär att de är betydligt mer hållbara om vi jämför dem med en lägre densitetsprocent. Det är därför de är ett mer populärt val för användare, eftersom de med tiden inte kommer att slå sig ner eller slappna av. De är också mer motståndskraftiga mot andra yttre faktorer som oavsiktliga skador och revor.

Tryckavlastning

Om du väljer skum med låg densitet kommer du inte att känna någon lättnad eller smärtlindring. Å andra sidan är Den högre densiteten hos skummet i din memory foam-madrass hjälper dig att slappna av och släppa på trycket i rygg och axlar. För alla dem som vaknar med smärta och tryck i nacke, axlar, rygg och höfter är tryckavlastning den viktigaste egenskapen. Hela bäckenområdet kommer att bli ömt om madrassen inte avlastar dig från tryck. Det gäller särskilt för dig som sover på sidan.

en bild av en skumgummimadrass med hög densitet

Temperaturreglering

Skum med lägre densitet är ett mycket bättre val för dem som vill ha en svalare känsla under sömnen. Skum med lägre densitet är dock definitivt bättre i denna kategori eftersom de ger en neutral temperatur. 

Detta innebär att det inte blir någon uppvärmning, vilket är fallet med tjockare skum. De absorberar mycket mer kroppsvärme vilket innebär att de är ett bättre val för användare som gillar att sova i en varmare miljö. Andningsförmågan påverkas av skumdensiteten och det är det som varmsovare måste vara uppmärksamma på.

Madrassens vikt

Skum med hög densitet är mycket tyngre än skum med låg densitet. Det är därför det inte är så lätt att flytta dem medan skum med lägre densitet är mer flexibla. Så om du ofta måste manövrera din madrass är vikten en viktig faktor. Madrasser med hög densitet och ultrahög densitet kan vara dubbelt så tunga som madrasser med låg densitet.

Om du inte tänker flytta den när du väl har satt den på din sängram, är det inte så viktigt. Det enda du bör vara uppmärksam på är att ha en stark sängram.

Vanliga frågor om skumdensitet

En av de vanligaste förvirringarna i samband med skumdensitet är styrka. Det händer att användaren gör ett misstag genom att ha en missuppfattning om de siffror som anges i specifikationerna. Till exempel betyder inte högre siffror en fastare madrass. För att undvika förvirring om detta, läs några vanliga frågor och svar.

Har alla skum samma densitet?

Nej, skumdensiteten beror på typen av skum och produktionsmetoden.

Är 32 skumdensitet bra?

Som standard bör skum ha en densitet på 32 till 40. Dessutom finns det minnesskum som har upp till 60 densitet samt latex som har upp till 65 densitet.

Vilka är de olika densiteterna för memory foam?

Det finns skum med låg densitet, skum med hög densitet, skum med ultrahög densitet och ibland skum med medelhög densitet.

Hur tätt är högdensitetsskum?

Det tätaste materialet kan vara så mycket som 10 eller 15. Till exempel används skum med hög densitet 3 för sängkläder, soffkuddar eller skum för sittplatser i bilar.

Är skummets densitet relaterad till din sovposition?

Ja, till exempel ger en skummadrass med hög densitet mer kroppskonturering jämfört med en skummadrass med låg densitet. Ju tätare skummet är, desto mer stödjande är madrassen.

Är soffkuddar och sittkuddar tillverkade av skum med låg densitet?

Ja, både sitt- och soffkuddar är tillverkade av skum med låg densitet, vanligtvis mellan 1,5 och 2,0.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Fler guider för en god natts sömn

bästa och sämsta sättet att vakna
02 maj 2024

Bästa och sämsta sättet att vakna

Vi har alla haft dåliga morgnar. Något irriterande väcker dig och förstör din dag. Men varför händer det här? Varför kan en yttre stimulantia ha...
Utvald bild av hur man förhindrar att sängen glider på trägolvet
25 april 2024

Hur förhindrar man att en säng glider på trägolv?

Now that we know that beds can slide all over the place and ruin your floor's finish in the process, there's just one more question to ask ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska