Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur man sover med kostokondrit?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

Utvald bild för att sova med Costochondritis

22 april 2024 7 min läsning

Vi förknippar vanligtvis smärta i bröstområdet med hjärtat. Men har du någonsin funderat på costochondritis? Nej, det är inte en hjärtsjukdom. Det är en smärta i området kring bröstväggen, vilket låter lika illa. Speciellt om det är läggdags, så låt oss ta reda på hur man sover med costochondritis.

Kostokondrit är bara en tillfällig smärta i den övre delen av bröstkorgen i bröstbenområdet. Det kan dock vara ganska obehagligt och göra det svårt att somna. Hur kan det uppstå? Det kan uppstå på grund av många saker - från ansträngande träning till infektion i andningsorganen. Det kan därför vara lite svårt att ställa en korrekt diagnos - och därför bör du alltid i första hand vända dig till en läkare.

Men några av de tips du kan använda för att sova lättare med kostokondrit är att undvika att sova på magen, att använda stödkuddar och att göra livsstilsförändringar som leder till mindre övergripande stress.

Förståelse av kostokondrit

En bild av en kvinna i smärta

Det är en inflammatorisk sjukdom som drabbar revbenens broskiga delar och orsakar bröstsmärta. Det är en inflammation i vävnaden mellan revbenen och bröstväggen (det påverkar ett eller flera revben). Bröst- och revbenssmärtan är skarp och intensifieras ofta genom att ändra revbenens positionsom att ligga ner, böja sig framåt, hosta eller nysa.

På grund av sådana symtom, att sova är nästan ett omöjligt uppdrag. Ju mer du rör dig (engagera musklerna i väggkorgen), desto större är överkänsligheten. För att få en sådan diagnos måste läkaren utesluta många andra sjukdomar, till exempel: hjärtinfarkt, trombos, aortadissektion eller lungkollaps.

Även om bröst- och bröstkorgssmärta i de flesta fall är en anledning till oro, är det ibland en ofarlig sak som går över snabbt. Ibland försvinner symtomen på costochondritis på egen hand, så du behöver bara vänta lite.

Men det skulle vara bra att lära sig att hantera obehag av kostokondrit under sömnen och förbereda din sömnmiljö på ett annat sätt.

Symtom och diagnos

Det är svårt att förstå hur den uppstår. För att diagnostisera detmåste du vanligtvis utesluta förekomsten av andra, allvarligare sjukdomar. Så du måste beväpna dig med tålamod. All bröstsmärta bör tas på allvar och symtomen övervakas. Var därför uppmärksam på följande:

För att bekräfta detta tillstånd är det nödvändigt att göra en kombination av fysisk undersökning, bedömning av sjukdomshistoria och (ibland) bilddiagnostiska tester. Först kommer läkaren att undersöka bröstkorgen och omgivande områden för att leta efter tecken på inflammation. Därefter kommer han att behöva detaljerna i din medicinska historia, vilket är avgörande för att diagnostisera costochondritis. Du kommer förmodligen att behöva svara på frågor om dina symtom, nyligen inträffade skador, infektioner och fysisk aktivitet.

Vid behov kommer du också att utföra bilddiagnostiska undersökningar som röntgen av bröstkorgen, datortomografi eller magnetkameraundersökning. Ett blodprov kan också utesluta andra sjukdomar, vilket är en annan viktig information. Kom ihåg att alltid rådfråga sjukvårdspersonal om du känner smärta eller obehag i bröstet. Oroa dig inte; undersökningar skadar dig inte!

Förbered din sömnmiljö

Du kanske måste vänta tills du får diagnosen bekräftad, men vissa saker kommer att ge dig automatisk lindring. Det handlar bland annat om att förbereda din sömnmiljö så att den obehagliga känslan neutraliseras. Fram till dess att du påbörjar behandling för costokondrit är detta det mesta du kan göra.

Välja rätt madrass och kudde

sömn-miljö-sovrum

Självklart, välja rätt madrass och kudde är viktigt, även om du är frisk. Då är ryggraden i ett neutralt läge, vilket innebär att det inte finns någon risk för nack- och axelsmärta. Ja, din kropp har strikta krav när det gäller underlaget du sover på. Det finns ingen kompromiss, och symtomen på costochondrit bekräftar detta. Hur är det möjligt?

Om du lider av detta tillstånd, du måste ligga i en position som inte trycker på det eller de smärtsamma områdena. Exempelvis passar sidosovare bättre med en medelhög kudde som bibehåller en neutral ryggradsposition. Men ryggsovare sover bättre på en något plattare kudde. Det kommer att förhindra överdriven huvud- och nackhöjd. När du väljer madrass rekommenderar vi mediumfasta madrasser.

Denna perfekta balans mellan stöd och komfort ger en stabil yta som hjälper mot bröstsmärtor. Å andra sidan är madrasser med memory foam kända för att forma sig efter kroppens form och ge ett anpassat stöd. Om du lider av costochondrit kan den hjälpa dig att minska tryckpunkter och ge riktat stöd.

Vi får inte glömma bort ställbara sängar i kombination med lämpliga madrasser. På så sätt ändrar du överkroppens lutning och position och minimerar smärtan.

Optimering av sängkläder och sömntillbehör

Vissa material kan också ge en mer bekväm sömnmiljö. De mest populära är:

Om det inte räcker för dig kan du överväga sömntillbehör. En av de mest effektiva är kroppskuddar och kilkuddar. De ger ordentligt stöd åt ryggraden, axlarna och bröstkorgen, vilket är avgörande för detta tillstånd. Genom att placera kroppskudden och sova på sidan undviker du överdrivet tryck eller belastning på det drabbade området.

Om du sover på rygg kan du placera den under knäna för att få en bekvämare position. Vad som är särskilt bra för ditt tillstånd är värmekuddar eller ispåsar som du lägger på det smärtsamma området.

Tekniker för positionering i sängen

Överväg att ändra din sovposition om du har problem med costokondrit eller helt enkelt inte kan sova. Många människor vill helt enkelt bli bekväma i en viss position och somna, men det är ofta inte ett bra val. Nu kanske du tänker - varför är det så bekvämt?

Problemet är att du har skapat en vana, men låt inte det hindra dig från att prova andra sömnpositioneringstekniker. Symtomen på costochondritis beror till stor del på det.

Sova på rygg

Nåväl.., sova på rygg är det bästa beslutet du kan fatta. I en sådan position är det möjligt att fördela vikten jämnt på kroppen, vilket minskar trycket på det inflammerade brosket. För att undvika att du av misstag vänder dig på sidan under natten rekommenderar vi att du placerar en kudde eller en hoprullad handduk under knäna. På så sätt bibehåller du ryggradens naturliga riktning och minskar belastningen på bröstkorgen. Du är välkommen till oss!

Att sova på rygg underlättar också andningen. Om du är osäker på hur de hänger ihop, kom ihåg att costochondrit kan bero på andningssvårigheter. Lyckligtvis förbättrar ryggsömn andningslättnaden - bröstkorgen förblir öppen och obegränsad. Därför får du ett bättre luftflöde, vilket bidrar till en fridfull och oavbruten sömn.

Sova på sidan

En bild av en kvinna som sover på sidan

Att sova på sidan kan vara mycket utmanande när man har obehag av costochondrit. Denna position kan kraftigt förvärra symtomen på inflammation och smärta. Så oavsett om du sover på höger eller vänster sida kan du utöva för mycket tryck på det drabbade området! Den goda nyheten är att några enkla tekniker kan hjälpa dig att minimera det. Prova följande steg:

  1. Använd stödkudde - lägg den mellan knäna för att få en bra ryggradsuppriktning
  2. Stöd för bröstområdet - Det är också bra med en liten kudde eller en hoprullad handduk nära bröstkorgen när du sover på sidan.
  3. Använd rätt kudde - du behöver en stödjande och formande kudde som memory foam
  4. Fundera på en ny madrass - om underlaget du sover på inte är fast och inte ger någon tryckavlastning, skaffa en medelfast madrass som rekommenderas för sidosovare.

|Dessutom har vi också några knep för att sova på sidan som kan vara användbara för dig, så du kanske vill kolla in dem. Slutligen, prova olika tillvägagångssätt, eftersom varje person hanterar costochondritis på olika sätt. Det innebär att du förmodligen måste prova olika kuddplaceringar, madrassfasthet och tekniker tills du hittar vad som fungerar för dig.

Undvik att sova på mage

Alla sömnexperter kommer att säga att detta är den värsta sovpositionen i världen! Och i kombination med costochondrit har den en mycket värre effekt. Nåväl, låt oss förklara det lite bättre. På grund av den felaktiga kroppspositionen trycker du med din kroppsvikt på det inflammerade bröstområdet.

Du kommer inte bara att känna intensiv smärta under natten, utan du kommer också att sakta ner läkningsprocessen och potentiellt förlänga varaktigheten av dina symtom. När du ligger i denna position komprimeras eller vrids bröstkorgen, vilket leder till muskuloskeletal obalans under lång tid. Det innebär ytterligare obehag och potentiella komplikationer.

Ändrad livsstil

För att få till stånd betydande förändringar måste man börja i liten skala. När du upprepar dem om och om igen blir de till vanor, och med tiden förbättrar du din livskvalitet.

Stresshantering och avslappningstekniker 

Ni vet alla vad lycka är - konsekvensen av långvarigt missnöje. Ah, det finns många stressfaktorer runt oss, varav de flesta är utom vår kontroll, som costochondritis. Men vissa mekanismer hjälper dig att hantera detta tillstånd. Till att börja med, försök att lugna ner dig, eftersom psykologiska faktorer spelar en stor roll i uppfattningen och upplevelsen av smärta. Tänk på att du måste ta djupa andetag - långsamt först, särskilt om dina revben gör ont. Eller till och med om du upplever bröstsmärta.

Du kanske inte kan bota detta tillstånd automatiskt, men du kan arbeta för att hantera känslomässig stress som ångest, depression eller kronisk stress. Glöm inte att stress också kan yttra sig i form av muskelspänningar, vilket bidrar till tryck över bröstet.

Några effektiva tekniker för att minska stress är mindfulnessmeditation, djupandningsövningar och olika hobbyer och aktiviteter som gör dig glad. Prova yoga och stretchövningar för att ytterligare slappna av i bröstmusklerna och hjälpa dig att somna lättare.

Receptfria smärtstillande medel

Låt oss först klargöra en sak: receptfria läkemedel ger tillfällig lindring för costochondritis eftersom de behandlar smärta. Därför är de inte en ersättning för den medicin du kommer att få från din läkare. En av de mest använda smärtstillande läkemedlen för detta tillstånd är ibuprofen, Tramadol eller Zydol. De är kända för att minska inflammation och blockera stickande smärta.

Å andra sidan är acetaminofen lika effektivt, även om det inte har några antiinflammatoriska egenskaper. Vi får inte glömma bort lokalanalgetika som krämer, geler eller plåster som appliceras lokalt och lugnar det smärtsamma området. Sist men inte minst finns muskelavslappnande medel som minskar muskelspänningar i samband med costokondrit.

Medicinska behandlingar och sjukgymnastik

livsstil-fysisk-terapi

Vid detta tillstånd rekommenderas antiinflammatoriska läkemedel samt värme- eller kylbehandling. Det är dock viktigt att undvika smärtsamma aktiviteter och att lyfta tunga vikter. Fysioterapi är lika effektivt för att minska smärtan, sträcka ut bröstkorgen och mobilisera revbenen. I vilket fall som helst kommer din läkare att skapa en personlig behandlingsplan. Men det här är några av de vanligaste medicinska behandlingarna:

  • Smärtstillande läkemedel - kan bidra till att minska smärta och inflammation i samband med costokondrit
  • Aktuella analgetika - topikala krämer eller geler som innehåller smärtstillande egenskaper
  • Muskelavslappnande medel - lindra muskelspänningar och minska smärta (en värmedyna kan hjälpa till)
  • Injektioner med kortikosteroider - appliceras på det drabbade området för att minska smärta och svullnad
  • Transkutan elektrisk nervstimulering - smärtlindringsmetod med hjälp av en mild elektrisk ström.

Om du är intresserad av sjukgymnastik finns det andra alternativ:

Slutsats

Det är svårt att ens föreställa sig vad du går igenom. Men missa inte att det finns flera strategier för att förbättra sömnkvaliteten. För att minska obehaget kan du försöka hitta en sovställning som ger dig mest lindring. Prova olika tekniker för detta ändamål, t.ex. stödjande kuddar.

Det viktigaste är att du rådgör med din läkare, som kan ge dig tips om effektiva behandlingar och mediciner. Avslappningstekniker som djupa andningsövningar hjälper dig att slappna av i kroppen och förbereda dig för sömnen. Men det är svårt att eliminera obehag om du inte har en bekväm sömnmiljö.

Investera därför i en kvalitetsmadrass och kudde som ger tillräckligt stöd. Och det är allt vi har för dig när det gäller hur man sover med costochondritis. Men låt oss veta i kommentarerna om du har costochondritis och hur du har dealth med det!

Sprid ordet vidare

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska