Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Hur ska du sova med brutna revben?

bild av vår skribent Filip Maric

Skrivet av Filip

Sömnrådgivare

skelett bröstkorg

24 april 2024 6 min läsning

Hur ska man sova med skadade revben? På sidan? På ryggen? Kanske med en extra kudde? Här är allt du behöver veta.

Hur ska man sova med skadade revben för att säkerställa läkning och komfort? Det finns några saker att tänka på.

Först och främst är det viktigt att du får mycket vila. Blåmärken eller brutna revben kan ta ganska lång tid att läka, så se till att du tar det lugnt och ger dina skadade revben den tid de behöver.

I övrigt handlar det om smärtlindring och att göra det bekvämt för sig på det sätt som passar en själv. Oavsett om det är genom att sova på rygg eller i en vilstol - det är upp till dig.

Orsakerna till blåmärken på revbenen

Det finns mer än ett sätt för dig att få en revbensskada. Från revbensfrakturer till blåmärken finns det några möjligheter. Men den vanligaste orsaken är trubbigt våld mot bröstet. Detta kan komma från:

Bilolyckor

Bilolyckor är en vanlig orsak till blåmärken eller brutna revben.

Även om säkerhetsbältet hjälper till att skydda revbenen kan de ändå skadas av kollisionen.

I värsta fall kan det sluta med att du får flera brutna revben. Obehandlad kan en revbensfraktur leda till allvarliga komplikationer, såsom lungkollaps eller punktering [1].

Var försiktig efter en bilolycka och uppsök läkare om du upplever smärta eller obehag i revbenen.

Idrottsskador

Alla sporter, oavsett hur aggressiva eller fysiska de är, kan orsaka revbensskador.

Även aktiviteter som golf och baseboll kan sluta med ett skadat eller brutet revben om du svingar för hårt eller träffas av en boll på helt fel ställe.

Andra sporter med mycket kontakt, som fotboll, rugby och hockey, är särskilt benägna att orsaka denna typ av skada.

Fall

Det säger sig självt att ett fall kan orsaka en skada på bröstkorgen. Oavsett om du ramlar i trappan eller halkar på isen kan ett hårt fall ge dig ett blåmärke på ett revben. Äldre vuxna är särskilt känsliga för denna typ av skada på grund av försvagade ben.

Övriga

Utöver det finns det några andra sätt att få blåmärken eller frakturer på revbenen.

Om du till exempel har ett medicinskt tillstånd som osteoporos eller cancer som har spridit sig till revbenen, kan det också leda till att revbenen lätt bryts eller får blåmärken.

Symtom på blåmärken eller brutna revben

En bild av en röntgenbild som visar brutet revben.

Symtom på blåmärken eller brutna revben inkluderar smärta vid andning, hosta eller rörelse; svårigheter att ta ett djupt andetag och skarp smärta vid beröring. [2]

Om du tror att du har blåmärken eller brutna revben, eller om du upplever något av de symtom vi har nämnt (och kommer att nämna) är det viktigt att du omedelbart söker vård för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Svullnad och blåmärken

Förutom de som vi har nämnt är några andra symtom på skadade revben svullnad och blåmärken runt det drabbade området.

Detta orsakas av blödningar under huden på grund av skadade blodkärl. Svullnaden och blåmärkena kan göra det svårt och smärtsamt att röra sig eller till och med andas.

Svårigheter att flytta

Ett annat symtom på blåmärken på revbenen är svårigheter att röra sig. Detta beror på den smärta du sannolikt kommer att känna när du försöker flytta det drabbade området eller ändra din sovposition.

Du kan också uppleva att det är svårt att ta djupa andetag eller hosta utan att smärtan förvärras.

Smärta vid andning, nysning eller skratt

Slutligen är ett av de vanligaste symptomen smärta vid andning, hosta eller skrattar.
Precis som du känner smärta när du rör dig, känner du också smärta när du flyttar bröstkorgen genom att andas in, hosta eller skratta.

Hur sover man med en revbenskada?

Det är inte lätt att sova med brutna revben eller ens blåmärken - oavsett hur man sover.
Smärtan kan göra det svårt att hitta bekväma sovställningar och du kommer förmodligen att få svårt att andas.

Men det finns några saker du kan prova:

Sov på rygg

En bild av en ung man som sover på rygg

Generellt sett är den bästa sovställningen för att lindra smärta och tryck på revbenen att sova på rygg. Denna position minimerar ofrivilliga rörelser under natten.

Det minskar också trycket på det brutna benet och gör att du kan andas lättare och med mindre obehag.

Även om det inte är perfekt är det ofta det bästa alternativet för dem som har någon grad av revbensskada.

Skaffa en fåtölj

En annan sak du kan göra om du har ont i revbenen är att skaffa en vilstol och försök att somna i en någorlunda upprätt ställning.

Detta kan lätta på trycket på revbenen och göra det lättare att andas.

Om du har problem med höfterna eller nedre delen av ryggen bör du dock tänka på att sover upprätt skulle kunna förvärra dessa problem.

Skaffa kuddar

Kuddar, särskilt en kilkudde, kommer att vara din bästa vän när du försöker sova med en revbensskada.
Använd dem för att lyfta din kropp från ett horisontellt läge till ett mer upprätt.

Detta kan hjälpa till att lätta på trycket på revbenen och göra det lättare att andas.
En annan sak du kan göra är att använda en vanlig kudde när du behöver hosta. Att placera en kudde på bröstet och försiktigt klämma på den kan hjälpa till att dämpa smärtan.

Öva på djupandning

en bild av långsam andningsövning

Även om du säkert inte kommer att kunna ta ett djupt andetag utan smärta, att införliva andningsövningar kan säkert hjälpa dig.

Börja med ytliga andetag och arbeta dig långsamt uppåt.

Genom att pressa dig igenom smärtan kan du andas så fullständigt som möjligt, vilket kan bidra till att förbättra din övergripande lungfunktion, undvika att utveckla lunginflammation och förse kroppen med syre - en nödvändig komponent för läkning.

Begränsa rörelse när du sover

Alla typer av rörelser blir smärtsamma med blåmärken eller brutna revben. Att sova kan vara det värsta av allt eftersom man ofta rör på sig utan att man märker det.

För att begränsa dina rörelser under sömnen kan du försöka begränsa ditt rörelseomfång genom att sova på rygg och placera kuddar eller andra bekväma föremål runt dig för att förhindra att du vänder dig om på natten.

Du kan också sova på sidan om det känns bekvämt, med en kudde mellan benen och en som stöd för ryggen så att du inte rullar runt.

Slutligen, även om vissa kan rekommendera kompressionslindor och bandage för att immobilisera en skadad bröstkorg och begränsa repetitiva rörelser och lindra smärta - skulle vi avråda från det. [3]

Kompressionslindor kan begränsa din förmåga att andas djupt, vilket kan öka risken för inre blödningar i brösthålan, lunginfektion eller lunginflammation.

Ta smärtstillande läkemedel

En bild av en äldre patient som håller i medicin mot Parkinsons sjukdom.

Om smärtan blir ohanterlig kan du behöva ta smärtstillande läkemedel.

Det finns en mängd olika receptfria och receptbelagda smärtstillande läkemedel tillgängliga, så prata med din läkare om vad som är bäst för dig.

Kom bara ihåg att smärtstillande läkemedel kan ha biverkningar och att vissa är mycket beroendeframkallande, så ta dem enligt anvisningarna och kör inte eller använd maskiner när du är påverkad av dem.

Se också till att du söker professionell medicinsk rådgivning innan du tar några smärtstillande medel, eller om du har hjärtsjukdom, högt blodtryck, njursjukdom, leversjukdom eller har haft magsår tidigare.

Lägg is på de skadade revbenen

Varje kväll innan du går och lägger dig ska du lägga is på de drabbade revbenen i 15-20 minuter.

Kylbehandling hjälper till att minska svår smärta och inflammation och till och med minska svullnaden, vilket gör att du kan sova bättre.

Om det behövs kan du också använda en ispåse under dagen. Ditt frakturerade revben kommer att tacka dig.

Undvik att tillbringa hela dagen i sängen

En bild av en familj som springer utomhus genom ett fält

Även om du behöver vila, är det viktigt att du inte tillbringar hela dagen i sängen.

Visst är det helt normalt att känna sig nedstämd och orkeslös om du har ont, men du bör försöka hålla dig aktiv så mycket som möjligt eftersom det hjälper till att öka blodflödet och främja läkning.

Dessutom hjälper det dig att hålla humöret uppe, vilket är en viktig del av läkningsprocessen.

Nu menar vi inte att du ska göra armhävningar eller lyfta tunga föremål. Gå bara lite runt i huset så borde det gå bra.

Hosta om du behöver hosta

En bild av en man som hostar.

Håll inte inne med hostan, eftersom det kan förvärra smärtan.

Istället kan du som sagt använda en kudde som stöd för bröstkorgen och försiktigt pressa ihop den medan du hostar för att dämpa smärtan.

I rättvisans namn måste du vara försiktig så att du inte hostar för hårt, eftersom kraftig hosta kan orsaka mer smärta eller leda till en kollapsad lunga, lunginfektioner, vilket skulle göra ett skadat eller brutet revben till en medicinsk nödsituation.

Håll dig till hälsosam mat och håll dig borta från ohälsosamma vanor

Det säger sig självt, men du måste hålla dig till hälsosam mat och hålla dig borta från ohälsosamma vanor om du vill läka snabbt.

Du bör sova minst åtta timmar om dagen. Sömnbrist är återhämtningens värsta fiende.
Detta innebär att äta en balanserad kost. Äta mycket frukt, grönsaker och magert protein, samt undvika bearbetade livsmedel, sockerhaltiga drycker och överdriven alkoholkonsumtion.

Att sluta röka är förstås en självklarhet vid det här laget.

Sov på den sida där de skadade revbenen sitter

En ung kvinna ligger på sidan.

Även om det kan verka kontraintuitivt, att sova på det drabbade revbensområdet kan faktiskt bidra till att minska smärtan.

Tanken är att du genom att sova på den skadade sidan ska begränsa dina rörelser på natten, hålla smärtan borta och förbättra din sömnkvalitet.

Men om du tycker att detta gör att dina revben gör ont mer, hitta bara vad som fungerar bäst för dig. Men sidosovande bör göra tricket.

Hur lång tid tar det för blåmärken på revbenen att läka?

Generellt sett läker revben i cirka 6 veckor. Beroende på skadans allvarlighetsgrad och flera andra faktorer kan det dock ta lite längre tid.

Under den här tiden är det viktigt att du begränsar dina rörelser så mycket som möjligt för att förhindra ytterligare smärta och obehag och påskynda återhämtningsprocessen.

Slutsats

Revbensskador, oavsett om det rör sig om blåmärken eller bröstkorgsskador, kan vara mycket smärtsamma.

Med rätt vård och behandling blir dock de flesta helt återställda inom 6 veckor.

Under tiden är det viktigt att begränsa dina rörelser så mycket som möjligt, ta smärtstillande läkemedel (om det behövs) och göra ditt absolut bästa för att få mycket vila. Och när det gäller hur du ska sova med blåslagna revben, se bara till att inte irritera skadan och följ din läkares instruktioner.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Featured image for Symptom på vintertrötthet
02 maj 2024

Symptom på vintertrötthet

För att förstå hur du ska komma till rätta med vintertröttheten måste vi först förstå exakt varför den uppstår. På en social nivå är januari och februari ...
en man lider av en depression och sömnbrist
02 maj 2024

Depression och sömn - hur hänger de ihop?

självdestruktiva tankar ständig oro förlust av intresse för saker som en gång gav glädje och nöje oförmåga att föreställa sig sin egen framtid
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska