Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kan madrasser orsaka höftsmärta?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Certifierad sömnkonsult

En profilbild för Rob, vår sömnrådgivare

Presenteras av

Rob - Våra presentatörer

Stäng-knappen

22 april 2024 14 min läsning

Höftsmärta kan orsakas av en hel del olika tillstånd. Men kan madrasser orsaka höftsmärta? Och om så är fallet, hur kan du veta om det är den som är skyldig? Här är vad du bör hålla utkik efter.

Det är ingen hemlighet att ingen vill vakna upp med smärta i benen, nedre delen av ryggen eller höfterna. Att fastställa den exakta orsaken till smärtan kan dock vara lite besvärligt. Det är därför det alltid är bäst att gå till en professionell läkare och få en ordentlig utvärdering.

I informationssyfte ska vi dock diskutera en specifik typ av smärta idag - höftsmärta. Detta beror på att din sömnstil kan vara orsaken till det! Så här är det, låt oss ta reda på kan madrasser orsaka höftsmärta och diskutera hur du potentiellt kan lindra lite av obehaget.

Hur kan madrasser orsaka höftsmärta?

hur kan en madrass orsaka höftsmärta

Det mest logiska är att börja den här diskussionen med att räkna upp alla de sätt på vilka din madrass kan orsaka höftsmärta.

Vi ska först gå igenom de vanligaste misstänkta orsakerna. Detta innebär smärta som orsakas av din sovställning eller din madrass och inte av ett underliggande tillstånd.

Och det finns en hel del saker att prata om i det här avsnittet! Så låt oss gå igenom dem en efter en och sedan kan vi komma in på några sätt som du potentiellt kan avhjälpa din höftsmärta.

Och bara för att understryka, detta är allmänna råd och Det bästa är alltid att vända sig till en professionell rådgivare.. Så även om vi har gjort vår forskning och en av dessa faktorer kan orsaka din höftsmärta, ska du inte ta det som ett tecken på att du ska hoppa över ett läkarbesök.

Men nog om pretentioner, låt oss gå in på detaljerna!

Madrassen är för fast

Den kanske mest uppenbara orsaken till din höftsmärta är en fast madrass. Eller, för att vara mer specifik, en madrass som är för fast för dig. Även om en mjuk madrass kan låta som den perfekta madrassen för många människor, är fasta madrasser rätt för vissa människor.

Och allt detta beror på din sovposition och din vikt. När det gäller din sovställning är en fast madrass mest problematisk om du sover på sidan. Detta beror på att sidosovare har hela sin kroppsvikt vilande på höften och axeln. Och om madrassen är för fast kan dessa två tryckpunkter överbelastas och orsaka höftsmärta.

Det är därför sidosovare rekommenderas i allmänhet att skaffa en något mjukare madrass. Till exempel kommer en madrass med memory foam att låta höften sjunka ner lite i sovytan och sprida ut trycket på höften. Men vi kommer att prata mer om tryckavlastning och sovställningar lite senare.

Madrassen är för mjuk

På den motsatta sidan av spektrumet kan din madrass vara för mjuk. Och precis som i det föregående exemplet handlar det mest om din sovposition och din kroppsvikt. Den här gången gäller det dock rygg- och magsovare. Så ingen sovställning är säker.

I grund och botten, om du sover på mage eller rygg måste madrassen hålla upp dina höfter. Annars sjunker de ner i madrassen och gör så att du blir lätt framåtböjd. Detta innebär i sin tur ett stort tryck på ländryggen och höftlederna.

Så än en gång måste dina tryckpunkter göra en hel del lyft. Med det sagt.., en för mjuk madrass är mer benägen att orsaka ländryggssmärta än höftsmärta på grund av hur din ryggrad är krökt. Så om du upplever höftsmärta och sover på mage/rygg kan det bero på något helt annat.

Madrassen är inte stödjande

Även om det kan vara svårt att beskriva exakt vad en stödjande madrass är, finns det några bra egenskaper att hålla utkik efter. Viktigast av allt är tryckavlastning. Det är därför madrasser med memory foam är så populära! När allt kommer omkring sprider memory foam ut en del av trycket och kan lindra höftsmärta i viss utsträckning.

Det betyder dock inte att vårmodeller är helt uteslutna. Högkvalitativa pocketresårmadrasser är förmodligen lika stödjande. Detta beror på att fjädrarna kan röra sig oberoende av varandra och reagera på dina rörelser under natten.

Och om du vill att din nya madrass ska ha allt, kan en hybridmadrass vara det bästa alternativet. Med andra ord, den enda madrasstyp som vi skulle föreslå att du undviker är resårmadrasser. Även om inte alla resårmadrasser är dåliga, kan de vara mindre stödjande än andra modeller. Och eftersom en bra madrass också leder till god sömnkvalitet tycker vi att det är värt att skaffa den bästa du kan.

Madrassen är för gammal

I en idealisk värld skulle din nya madrass hålla för evigt. Men i den verkliga världen är slitage oundvikligt efter några år. Och även om det kan tyckas som om det aldrig den perfekta tidpunkten att skaffa en ny madrass...man måste komma till skott så småningom.

Det beror på att slitage kan förstöra en madrass helt och hållet och indirekt orsaka höftsmärta. Skummadrasser tenderar till exempel att bli klumpiga. Och en hängande madrass kommer inte att hjälpa dig att lindra smärta på samma sätt som en ny. I själva verket kan den till och med orsaka det!

Och om fjädrarna har förlorat sin förmåga att studsa tillbaka kan de inte förhindra höftsmärta eller stödja din kropp ordentligt. Så oavsett hur du vrider och vänder på det, kommer din ländrygg och höftled att lida om din madrass är äldre än 6-7 år. Om så är fallet, försök att göra dig av med din gamla madrass och köp en ny.

Vilken typ av madrass kan hjälpa till att lindra höftsmärta?

en gammal madrass i ett gammalt rum

Nu när vi har gått igenom hur din nuvarande madrass kan orsaka höftsmärta, låt oss gå i motsatt riktning. Om du skulle skaffa en ny madrass, vilken typ kan hjälpa till att lindra höftsmärtan som orsakats av dess föregångare?

För det mesta handlar det om att få rätt fasthet. Det finns dock några andra funktioner som kan hjälpa eller hindra din återhämtning.

Så vi ska gå igenom de mest populära och vanliga madrasstyperna och se hur var och en kan hjälpa eller hindra din återhämtning. Tänk dock på att vi pratar om allmänna trender och inte 100% bevis distinktioner.

Till exempel, bara för att vi tror att memory foam kan hjälpa mot vissa smärtor, betyder det inte att alla memory foam-madrasser nödvändigtvis kommer att hjälpa. Så se till att göra lite extra forskning innan du köper en ny madrass för att ta itu med din höftsmärta.

Madrasser av memoryskum

När det gäller att få en vilsam natts sömn är madrasser med minnesskum en favorit för många människor. För vem vill inte bli kramad hela natten? Och när man frågar "Kan en madrass orsaka höftsmärta" tänker personen sällan på madrasser med minneskum.

Och det beror på att minnesskum är i allmänhet mycket mjukt och erbjuder gott om tryckavlastning. Det är därför även ett enda lager minnesskum kan förvandla en något obekväm madrass till ens sömnparadis. Så för det mesta, en madrass med minnesskum kan vara ett bra val. Och vi säger för det mesta eftersom, statistiskt sett, de flesta människor sova på sidan. Men som vi har diskuterat kan rygg- och magsovare behöva en fastare madrass. Ja, det är bra, det finns också fasta madrasser som använder skum med hög densitet men de är lite mer sällsynta än sina plyschiga motsvarigheter.

Springmadrasser

När det gäller modeller av resårmadrasserDet viktigaste du vill leta efter bland madrassens funktioner är fjäderantalet och fjädertypen. När allt kommer omkring kommer fjädrarna att göra allt det tunga lyftet och säkerställa en hälsosam ryggradsinriktning.

Så, generellt sett, ju fler fjädrar desto bättre. Och om vi talar om pocketfjädrar är det ännu bättre. Det beror på att de är utmärkta för anpassningsbart stöd. Som vi nämnde tidigare bör du dock se till att den inte är för fast om du planerar att sova på sidan.

Även om det är ganska enkelt att få en medelfast resårmadrass bör du ändå dubbelkolla. Även om en madrass anges som "idealisk för dålig rygg" betyder det inte att den hjälper dig mot höftsmärtor. Om du sover på sidan på en madrass som är för fast är det faktiskt mer troligt att madrassen orsakar eller förvärrar din höftsmärta.

Hybridmadrasser

För vissa människor kan en hybridmadrass kännas som en gyllene medelväg mellan de två föregående. Eftersom den fortfarande har skumlager får du tryckavlastning. Och eftersom en hybridmadrass vanligtvis också har pocketfjädrar kan din kropp få fullt stöd.

Och om du upplever höftsmärta varje natt kan det här vara det säkraste sättet att hantera problemet. Vi vill dock göra dig uppmärksam på två viktiga faktorer. För det första, kom ihåg att hybridmadrasser kan vara mycket dyrare än en genomsnittlig resår- eller memory foam-madrass.

För det andra gäller fortfarande allt vi har sagt hittills. Så bara för att det är en hybridmadrass betyder det inte att du kan bortse från fasthetsskalan eller din sovposition. Och om det är en kronisk smärta bör du naturligtvis få den undersökt av en professionell. Med andra ord, en hybridmadrass kommer inte att magiskt lösa något problem. Men det kan hjälpa dig att få en god natts sömn.

Latexmadrasser

Slutligen skulle vi vilja titta på en latexmadrass. Och detta beror på att latex har de flesta av samma fördelar som minnesskum samtidigt som man undviker några av nackdelarna. För det första, en latexmadrass kommer att ge en mycket liknande kramande känsla som minnesskum. Och genom att göra det avlastar du höftböjaren och/eller nedre delen av ryggen.

För det andra, latex är vanligtvis fastare och kan erbjuda mer adekvat stöd än memory foam. Och det här är ganska viktigt om du sover på magen eller ryggen och inte behöver en mediummjuk eller mjuk modell. Så om du gillar minnesskum men behöver något något fastare än mediumfast, kan en latexmadrass vara vägen att gå.

Vad kan orsaka höftsmärta?

en illustration av orsaken till höftsmärta

Eftersom vi har gått igenom hur en madrass kan orsaka höftsmärta vill vi kortfattat gå igenom några medicinska tillstånd som kan göra samma sak. Återigen är detta bara för informationsändamål och inte på något sätt en inbjudan att självdiagnostisera. Men enligt Cleveland ClinicHär är några av de tillstånd som kan orsaka höftsmärta:

  • Osteoartrit.
  • Reumatoid artrit.
  • Ankyloserande spondylit
  • Iliopectineal bursit.
  • Trokantär bursit
  • Strukturella förhållanden
  • Skador

Och när det gäller dessa förhållanden, inte ens den bästa madrassen kan lösa problemet. Det kan hjälpa till att lindra trycket men det är inte på något sätt den slutliga lösningen. Så i följande avsnitt ska du komma ihåg att dessa tillstånd alltid kommer att kräva råd från en professionell.

Hur kan du lindra höftsmärta?

en kvinna som sitter med höftsmärta

Nu när vi vet att en madrass kan orsaka höftsmärta, låt oss prata om några botemedel. Som vi har gjort hittills kommer vi främst att fokusera på höftsmärta orsakad av en felaktig madrass och inte medicinska tillstånd.

Vissa av tipsen kan dock vara tillämpliga på båda situationerna. Se bara till att din läkare vet vad du håller på med.

Först ska vi fokusera på några inköp som kan hjälpa dig att lindra höftsmärta på lång sikt. Med andra ord sängkläder som potentiellt kan hindra din höftsmärta från att förvärras eller komma tillbaka i framtiden. Om du har uppmärksammat de tidigare segmenten bör den här delen vara ganska enkel och okomplicerad.

Och sedan kommer vi att täcka en faktisk återhämtningsteknik. Detta är för situationer där din höft redan värker och du vill ha ett sätt att dämpa smärtan. Så en kortsiktig lösning.

Om du tar hänsyn till både de lång- och kortsiktiga lösningarna och pratar med din läkare, kommer du förhoppningsvis att klara dig bra.

Skaffa en ny madrass

Det bästa sättet att hantera en madrass som orsakar smärta är naturligtvis att helt enkelt slänga ut den och skaffa en ny. Om det har gått några år kan din nuvarande madrass trots allt inte längre ge tillräckligt stöd och det ligger i ditt bästa intresse att byta ut den. Och om du har problem välja en madrassrekommenderar vi att du följer vår guide i ämnet.

Men det viktigaste att få rätt är fastheten. Vi har redan pratat om detta ämne ganska många gånger, så vi kommer inte att dröja kvar på det för mycket.

Skaffa en justerbar sängram

På samma sätt kan du välja en ny sängram. Justerbara sängarsom namnet antyder, gör att du kan kontrollera och anpassa sängramen i viss utsträckning. Detta innebär vanligtvis att man ändrar höjden på fram- eller baksidan av sängramen. Och dessa förändringar i höjdled kan i sin tur hjälpa till med vissa hälsoproblem.

Det är därför de flesta sjukhus använder justerbara sängar! Att sova med en lätt lutning kan göra det mycket lättare att somna, från sura uppstötningar till smärta i nedre delen av ryggen. Med detta sagt, om du vanligtvis somnar på sidan kan det vara lite mer besvärligt att få rätt vinkel. När allt kommer omkring vill du inte att din ryggrad ska böjas.

Plus, justerbara sängar kan orsaka ledvärk om de inte ställs in på rätt sätt! Så vi rekommenderar starkt att du pratar med en professionell innan du investerar i en justerbar säng. Speciellt eftersom de vanligtvis inte är billiga.

Skaffa en bäddmadrass

Om en ny madrass eller en justerbar sängram ligger lite utanför din budget kan en bäddmadrass vara det perfekta alternativet. Detta beror på att bäddmadrasser kan kompensera för några av felen i din nuvarande madrass. Om din madrass till exempel är lite för fast, kan en bäddmadrass i memory foam ge den där lilla dämpningen som dina höfter behöver för att förbli smärtfria.

Men.., notera att en bäddmadrass har sina begränsningar. Så även om det kan täcka över vissa mindre problem kan det inte göra en 10 år gammal madrass till en helt ny. Därför bör du när välja din bäddmadrassTänk på att du fortfarande behöver åtminstone en någorlunda anständig madrass för att gå med den.

RICE-metoden

Slutligen, när det faktiskt gäller att lindra höftsmärta, här är några saker du kan prova. Det kallas RICE-metoden så att det är lättare att komma ihåg, där varje bokstav är ett av stegen. Så låt oss kort gå igenom dem alla.

Vila

När det gäller alla typer av skador kan fysisk aktivitet potentiellt förvärra smärtan eller fördjupa det aktuella problemet. Detta gäller naturligtvis särskilt om den drabbade kroppsdelen är aktiv på något sätt. Och när det gäller höftskador kan till och med promenader orsaka obehag.

Så försök att vila upp dig så gott det går. Vi rekommenderar att du gör det så bekvämt för dig som möjligt och försöker stanna hemma en stund. Du kan eventuellt göra några lätta stretchövningar men försök att undvika att sätta press på dina höfter.

Is

Vi har alla gjort oss illa när vi var små och fått våra föräldrar att lägga en ispåse på våra helt nya blåmärken. Det här är fortfarande en värdefull lindringsstrategi oavsett ålder! Det enda du bör tänka på är att du inte vill applicera isen direkt på huden. Så linda in den i en handduk eller något annat som fungerar som en buffert.

Vi rekommenderar att du håller isen på i 10-15 minuter varje timme. Åtminstone under den första dagen. Detta är för att hjälpa till med en del av inflammationen och svullnaden. Och om du inte har en ispåse kan några frysta grönsaker göra susen.

Kompression

Att lägga lite tryck på eller runt det drabbade området kan också hjälpa till med en del av svullnaden. Du kan använda en kompressionslinda eller till och med bära kompressionsshorts för att få effekten. Det är också perfekt om en professionell person applicerar lindan, så att du vet att du inte sätter för mycket tryck på själva höften.

Höjd

Som vi sa när vi pratade om den justerbara sängen kan en förändring i höjdled hjälpa till ganska mycket. Men i det här fallet är det lite annorlunda. Vissa experter rekommenderar att du lyfter underkroppen så att den är ovanför hjärtats nivå. Det kan du göra genom att stapla filtar eller kuddar under nedre delen av ryggen och benen.

Sjukgymnastik och/eller höftoperation

Livsstilsförändringar kan förhindra att höftsmärta uppstår igen i framtiden och RICE-metoden kan dämpa obehaget, ibland behöver du professionell hjälp. Oavsett om det är i form av fysioterapi, kirurgi eller båda, är detta säkert det säkraste sättet att bli av med din höftsmärta.

Så även om vi har lämnat det i slutet av den här artikeln, bör det vara ditt första val. Åtminstone bör du låta en läkare ta en titt så att de kan avgöra om ditt tillstånd är allvarligt eller inte.

Slutsats

Sammantaget, kan madrasser orsaka höftsmärta? Ja, det kan den. Om madrassen är för mjuk eller för fast kan höften utsättas för mycket tryck och orsaka värk. Men det kan också finnas andra faktorer som spelar in. Så se till att du frågar din läkare och förhoppningsvis kan en ny madrass eller bäddmadrass rädda dagen! Men låt oss veta i kommentarerna om du någonsin har upplevt höftsmärta och hur du hanterade det problemet.

Sprid ordet vidare

Relaterade produkter:
Rekommenderad läsning

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska