Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kost och sömn - hur hänger det ihop?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Kvinna som äter pizza

22 april 2024 4 min läsning

De flesta av oss minns när vi senast hade en dålig nattsömn. Det är sällan någon uppriktigt säger att de aldrig haft sömnproblem. Faktum är att endast en tiondel av befolkningen sover gott på natten.

Skadorna av dålig sömn är många och har därför stor inverkan på både den mentala och fysiska sidan av vårt välbefinnande. Vilket leder oss till frågan: Hur kan vi förbättra den? Ett sätt är att ta hand om vår kost.

I nästan alla kulturer på jorden finns det ett talesätt som säger att god hälsa alltid på något sätt hänger samman med kosten. Det är inte helt fel, vi drivs i huvudsak av den mat vi äter och vår hjärna, precis som resten av kroppen, samlar in näringsämnena. När det gäller sömn bör vissa livsmedelsegenskaper föredras/undvikas. Nedan kommer vi kortfattat att utforska några faktorer kring detta ämne tillsammans med en matlista för ett bra sömnmönster.

Koffeinepidemin

Jag kanske överdrev med undertiteln här, men det är ändå nära hemmet. Vi har gått till jobbet på morgonen och vi vet alla hur det känns. För det mesta kan vi inte ta oss ur sängen och är griniga tills vi får vår koffeinrush på morgonen. Vare sig det är från kaffe eller en energidryck är koffein ett kognitivt stimulerande medel som gnistor våra neuroner och tyvärr - skapar ett subtilt beroende.

Vi blir trötta och längtar efter koffein för att hålla oss alerta. Genom att fortsätta med detta under hela dagen upprätthålls koffeinhalten i systemet. När kvällen kommer finns koffeinet fortfarande kvar i kroppen, vilket påverkar hjärnan att vara aktiv när den borde vara på väg ner i varv. Drick det under morgonen eller tidig eftermiddag för att säkerställa att det är ute ur ditt system på kvällen.

diet och kaffe

Vilken mat bör jag undvika?

Vätskeintaget förhindrar att sömnen avbryts och är en förutsättning för att sömnen ska bli djup. Vi bör undvika allt som dränerar kroppen på vatten. Självklart är alkoholhaltiga drycker det första man bör tänka på. Folk hävdar att man somnar snabbare om man tar några glas innan man går och lägger sig. Även om detta kan vara sant, om du blir uttorkad eller måste gå på toaletten (vilket alkohol får dig att göra) - kommer din sömn att brytas.

Socker verkar vara den största boven i dåliga dieter nuförtiden och det är inte annorlunda i sömndieter. Energitillskott från socker kan få hjärnan att göra jojo med energin, vilket gör det svårt att vila och koppla av. Att begränsa sockerintaget är inte bara bra för sömnen, utan även för hälsan i allmänhet. Socker kan skapa många viktproblem, ungefär som hur alkohol ger en ölmage. Detta har att göra med hur de absorberas av levern och lagras i kroppen. Resultatet blir oftast fett som klumpar ihop sig i magtrakten, något som de flesta av oss vill undvika om möjligt. 

en kvinna som funderar på vad hon ska äta

Vad kan jag äta?

Lätta måltider av de flesta slag är helt okej före sänggåendet. Frukt som bananer eller körsbär är bra. Bananer är bra för att varva ner musklerna efter en dags arbete på grund av kalium. Körsbär å andra sidan ger melatonin. Melatonin får vår kropp att somna, vilket gör dem till ett perfekt mellanmål vid läggdags. Ät dem dock med måtta, eftersom många kommer att störa din matsmältning.

Allt som är rikt på fibrer, som lin, gynnar sömnkvaliteten avsevärt. Fiberrika dieter har gett tyngre och lugnare sömn med minimala störningar under natten. Ett lågt intag av mättat fett är också kopplat till detta och bör eftersträvas.

Vår dygnsrytm som styr vakenhets- och sömncykeln är kopplad till de metaboliska processerna i kroppen. Att ha en regelbunden kost hjälper avsevärt. Hormonnivåerna tenderar att svänga vid varje matintag, vilket gör kroppen orolig. I grund och botten, samtidigt som du bryr dig om vad du äter - bry dig också om när du äter.

balanserad kost före sänggåendet

Bästa exemplen för en bra balans mellan kost och sömn

Vi har redan utförligt behandlat Vad bör man äta före sänggåendet?. Resonemanget bakom föremål på vilken sida som helst av tabellen nedan är liknande. Om de är bra - beror det på att de är lätta för matsmältningen, rika på näringsämnen eller har en sömnframkallande egenskap. Det går åt andra hållet för de dåliga. Vanligtvis är de rika på vatten, kognitiva stimulantia eller stör matsmältningen.
Föremålen i sig är inte i någon särskild ordning. Jag kommer att försöka diversifiera från vad vi redan har täckt och försöka lista artiklar på vad jag tror skulle övervägas av de flesta.

JANEJ
JasminrisRed Bull
KiwiBacon
PistaschmandlarSaltat kött
Valerianate (koffeinfritt)Starkt kryddad mat
TofuFett
Berikad spannmålSnacks

Slutsats

Att få är att ge, så är det i livet. Att byta bekvämligheten med att inte tänka på din kost kommer att leda till sömnproblem. Att ge upp tröstmat är en svår linje att dra, särskilt med tanke på hur lite tid vi alla har att investera i en ordentlig kost. Det största incitamentet för att skära ner på dessa ohälsosamma metoder är att bättre sömn bara är en av fördelarna.

Dessutom höjer det livskvaliteten i allmänhet om du lägger om din kost. Självkontroll av var vi äter och när vi äter kräver övning och bör göras steg för steg. Förhoppningsvis kommer förslagen i den här artikeln att motivera vissa att börja göra det på kvällen.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Rekommenderad läsning:

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska