Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Storleksdiagram för madrasser och hur man väljer rätt

TSA-granskaren Connie Hack

Skrivet av Connie

CPD sömnkonsult

En profilbild för Rob, vår sömnrådgivare

Presenterad av

Rob - Våra presentatörer

Stäng-knappen

22 april 2024 3 min läsning

Att välja rätt säng- och madrassstorlek är lika viktigt som att välja typ av madrass, vilket material den är tillverkad av och så vidare. Vi hjälper dig att förstå alla storlekar och välja rätt.

Du har bestämt dig för att köpa en ny madrass och nu håller du på att analysera de olika modellerna och deras egenskaper. Detta är naturligtvis mycket viktigt och du måste vara uppmärksam på om du ska köpa en hybridmadrass eller någon annan typsedan vilket material den är tillverkad av, om den har ett överdrag, om den är allergivänlig och liknande.

Men medan du kontrollerar alla dessa detaljer, du får inte glömma att hitta rätt storlek på både madrass och säng. Och för att kunna hitta rätt storlek behöver du veta lite mer om alla madrassstorlekar samt de sängramsstorlekar du kommer att stöta på på marknaden.

Vi ger dig mått på längd och bredd som hjälper dig att välja rätt. Vi kommer främst att tala om brittiska madrassstorlekar, men vi kommer också att nämna eurostorlekar.

Standardmått på sängar och madrasser i UK

Vi kommer att gå igenom standardtabellen för säng- och madrassstorlekar i Storbritannien som de flesta tillverkare erbjuder. Vad vi vill betona är att när du köper madrasser måste du vara uppmärksam på om de erbjuder brittiska storlekar, eller kanske USA / Euro. För även om det är en liten skillnad så är det en skillnad. Vi kommer att berätta för dig både imperiala och metriska dimensioner.

Liten singel

en illustration av en enda madrassstorlek

Måtten på den lilla enkelsängen är 75 x 190 cm vilket gör den något mindre än standard singel. Det är en idealisk storlek för barn, för vilka den kommer att vara tillräckligt stor. Den kan också användas av vuxna som är av medelstorlek, om de har lite utrymme tillgängligt.

 • Genomsnittlig vikt (kg): 17-30
 • Bäst för: Barn, tonåringar.

Liten dubbelrum (Queen)

en illustration av storleken på en liten dubbelmadrass (Queen)

Om du märker att det inte finns någon liten dubbelmadrassstorlek, leta efter den under namnet "Queen" eller en "Three Quarter" som den också kallas. Sängmått för Queen size (Liten dubbelsäng) är 120 x 190 cm och det är ofta valet för ensamstående vuxna som vill ha gott om sovutrymme. Den är också lämplig för par som vill spara utrymme.

 • Genomsnittlig vikt (kg): 30-50
 • Bäst för: Tonåringar och vuxna.

 

Dubbel

en illustration av dubbelmadrassens storlek

Den brittiska storleken på dubbelmadrass har flera variationer. I allmänhet hur bred är en dubbelsäng? De vanligaste måtten på en standardmadrass för dubbelsäng är 135 x 190 cm, som är 15 cm bredare än den lilla dubbelbädden och ger dig betydligt mer utrymme.

 • Genomsnittlig vikt (kg): 40-55
 • Bäst för: Vuxna, par.

Kung

en illustration av King-madrassens storlek

King size är också en standardstorlek och det är en madrass som är både bredare och längre än singel och dubbel, och måtten är 150 x 200 cm. På grund av sina stora dimensioner är en standard king size-säng lämplig för två vuxna, men eftersom den tar upp mycket utrymme passar den inte bra i en litet sovrum.

  • Genomsnittlig vikt (kg): 40-70

 • Bäst för: Vuxna, par.

Super King

super-king-size

Sängmått Super King size 180 x 200 cm så det rättfärdigar sitt namn eftersom det är riktigt stort. Den är lämplig för två vuxna av alla storlekar och väljs av alla som har gott om utrymme i rummet och som inte gillar att sover för nära sin partner.

  • Genomsnittlig vikt (kg): 55-85

 • Bäst för: Par, oroliga sömnare.

Kejsaren

en illustration av Emperor-madrassens storlek

Emperor size-sängen är den största kommersiellt tillgängliga madrassen med en storlek på 200 x 200 cm. En madrass i den här storleken är perfekt för alla som är stora och kraftiga och behöver mycket utrymme att röra sig på. Par som sover varmt kommer i allmänhet att njuta av den här.

 • Genomsnittlig vikt (kg): 70-100
 • Bäst för: Par, oroliga sömnare.

Småbarn

en illustration av madrassstorlek för småbarn

Det är en storlek som är avsedd för barn från ett till tre år och måtten är 77 x 142 cm. Småbarn kommer att tycka att den storleken är bekväm, men den är verkligen inte lämplig för någon äldre eftersom den är för liten. Småbarnsstorleken är populär i Storbritannien och USA, men inte så mycket i EU.

 • Genomsnittlig vikt (kg): 10
 • Bäst för: Småbarn

Cot

en illustration av storleken på spjälsängsmadrassen

Du köper en madrass i spjälsängsstorlek till ett nyfött barn, och den kan hålla i upp till 18 månader. Måtten är 60 x 120 cm som du kommer att kunna passa in i ett rum av vilken storlek som helst. Ett bra val om du har en bebis, eftersom du inte behöver en stor säng som tar upp mycket utrymme.

 • Genomsnittlig vikt (kg): 10
 • Bäst för: Nyfödda, spädbarn.

Madrassstorlek kontra sängramstorlek - Vad ska man veta?

En himmelssäng i ett sovrum.

Sängramar är vanligtvis tillverkade av trä eller metall och är avsedda att hålla och stödja madrassen. Det är därför Sängramen påverkar också hur bekvämt du kommer att sovaDu kommer att se en mängd olika storlekar på sängramar tillgängliga på marknaden, och precis som vi sa om madrassen är det mycket viktigt att du väljer rätt storlek. Välj storlek efter madrassen, och höjden enligt dina preferenser.

När du köper en sängram ska du lägga till 5-12 cm till madrassens storlek, så får du måtten på den perfekta sängramen för dig. Om du undrar varför en sängram behöver vara större än en madrass beror det på att den har extra delar, som lådor. Och självklart ska du mäta rummet innan du köper en sängram för att vara säker på att den passar.

Euro storlek på säng/madrass

Det är bra att också känna till måtten på de så kallade eurostorlekarna, eftersom det är de storlekar som används i Europeiska unionen. Även om Storbritannien inte längre är en del av EU kan det säkert hända att du stöter på EU-storlekar i vissa butiker, och då menar vi framför allt IKEA.

Euro singel

Vad du kommer att märka är att madrasser i Euro-storlek vanligtvis har samma bredd, men är något längre än madrasser i UK-storlek. Måtten på en europeisk singelmadrass är 90 x 200 cm vilket är 10 cm längre än UK single. European single passar alla längre personer.

Euro liten dubbel

Detsamma gäller för EU:s lilla dubbel vars mått är 120 x 200 cm som också är 10 cm längre. Förutom långa människor passar detta även dem som släpper ner alla husdjur i sängen, och husdjuren brukar sova vid våra fötter.

Euro dubbel

EU:s dubbel är 140 x 200 cm vilket är mer än tillräckligt för att två vuxna ska kunna sova bekvämt och för att var och en ska ha tillräckligt med utrymme för att vända och vrida sig. Vissa människor gillar till och med att sova ensamma i en dubbelmadrass. Jämfört med UK double är den betydligt större.

Euro king

Euro king size är 160 x 200 cm vilket innebär att när det gäller king size är Euro king size 10 cm bredare än UK king size, och inte längre som är fallet med single och small double size.      

Euro super king

Super king size är en storlek som är densamma i både UK- och Euro-storlekar. Storleken på Euro super king size-madrassen är 180 x 200 cm samma som . Anledningen är förmodligen att super king size redan är stort och att det inte finns något behov av att göra det ännu större.

Vanliga frågor om madrassstorlekar i Storbritannien

Oavsett hur mycket vi förklarar allt om brittiska madrassstorleksdiagram i detalj kommer det alltid att finnas några ytterligare frågor. Anledningen är att ingen vill köpa fel storlek, och det är också felet hos vissa tillverkare som inte håller sig till vanliga storlekar. Så hitta lite mer användarinformation i avsnittet Vanliga frågor.

Är King eller Queen säng större?

King size-säng är större jämfört med Queen size-säng.

Är en UK double samma sak som en queen?

Nej, UK double är inte samma sak som queen, men det är lite större. Queen är känd som liten dubbel.

Hur vet jag vilken storlek jag har på min madrass?

Du kan mäta dess längd från huvud till fot och bredd.

Hur mycket större bör en sängram vara än madrassen?

En sängram bör vara 5 till 12 cm (2 till 5 tum) större än madrassen.

Finns det en sängstorlek större än King?

Ja, det finns UK super king som är 30 cm bredare än king.

Vad är standardstorlekar på madrasser?

Standardstorlekar på madrasser är singel, dubbel och king size, men du kan hitta många andra storlekar i de flesta butiker också.

Rekommenderad läsning:

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Om författaren

Connie
Som CPD-certifierad sömnkonsult vet jag hur viktig sömnen är. Och som en kombinationssovare har jag tyckt att det har varit svårt att få produkter som passar min sömnstil. Jag har mer än 2 års erfarenhet av produkttester med The Sleep Advisors, vilket innebär att jag har sovit på, med och under mer än 500 produkter med varierande grad av framgång. Detta läggs till mer än 2 års erfarenhet som produktrecensent för tidningarna Closer, Heat och Grazia, så jag har en rigorös process. Jag älskar att dela mina sömnvittnesmål med våra läsare och höra deras erfarenheter också.
Relaterade inlägg

Det bästa från vår blogg

Utvalda bilder av vägglampor i sovrum.
02 maj 2024

Vägglampor i sovrum

Om du till exempel också har en ljuskrona är vägglamporna inte den enda källan till artificiellt ljus, så avståndet mellan dem kan vara stort...
Utvald bild för Hur man håller madrassen från att glida
02 maj 2024

Hur förhindrar man att madrassen glider?

Låt oss först diskutera varför madrasser tenderar att glida överhuvudtaget. Med tanke på hur mycket du vanligtvis skulle röra dig i sömnen, är det ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska