Header burger öppet
Sök logotyp

Hoppa till

Visas för närvarande:

Kommer Promethazine för sömn att förbättra min sömnkvalitet?

en profilbild av TSA-författaren Alex

Skrivet av Alex Petrović

Sömnkonsult

Utvald bild av kommer promethazin för sömn att hjälpa mig.

2 maj 2024 9 min läsning

Dessa dagar talar många människor om promethazin sirap som de tar för hostproblem. Det intressanta är att de rapporterade att de sov bra efter att ha tagit det. Kan du ta prometazin för sömn? Låt oss ta reda på det!

Promethazine används oftast som ett antihistamin, men det har också lugnande effekter. Det innebär att det i teorin kan användas för att behandla både allergier och sömnlöshet. Men är det verkligen fallet? Kan du använda promethazin för sömnhjälpmedel?
Det skulle vara lätt att säga både ja och nej, men sanningen är mycket mer komplicerad. Därför kommer vi att ta en titt på prometazin, alla dess effekter och se hur effektivt det är (eller inte är) när det gäller att förbättra din sömnkvalitet.

Vad är promethazine?

Promethazine är ett antihistaminläkemedel som oftast används för att behandla allergier. Men som vi har sagt har prometazin lugnande effekter. Detta innebär att det kan göra dig dåsig och hjälpa dig att somna. Dessutom kan prometazin också minska antalet gånger du vaknar under natten.

En bild av en tesked hostmedicin.

Promethazine verkar genom att blockera histaminreceptorer. Ett ämne som kallas histamin frisätts av kroppen som svar på en allergisk reaktion. När histaminer fäster vid histaminreceptorer orsakar de allergisymtom som klåda, nysningar och/eller rinnande näsa. Genom att blockera histaminreceptorer förhindrar prometazin att dessa symtom uppträder.

På den noten används promethazin för:

Hur skiljer sig promethazine från andra hostmedicin?

Promethazine är ett fenotiazinderivat som strukturellt skiljer sig från antipsykotiska fenotiaziner genom att ha en grenad sidokedja och ingen ringersättning. Det antas vara mindre dopaminantagonistliknande till följd av denna struktur.

Promethazine är ett H1-receptorblockerande medel. Förutom antihistamineffekter ger det kliniskt fördelaktiga lugnande och antiemetiska effekter - till skillnad från många andra hostsirap.
Men om vi direkt jämför det med några andra vanliga antihistaminer som cetirizin, fexofenadin eller loratadin, skulle skillnaden mellan dem helt enkelt ligga i deras lugnande effekter.

En bild av en man som tar hostmedicin medan han är täckt av en filt

Vad är tidsfönstret för prometazinets effekt?

Promethazine absorberas väl från mag-tarmkanalen och dess effekter är synliga inom 20 minuter efter oral administrering och varar vanligtvis fyra till sex timmar, även om de kan vara upp till 12 timmar. Detta gör det till ett idealiskt val för behandling av tillstånd som illamående, som tenderar att vara kortvariga.

Hur länge ska jag ta Promethazine?

Generellt sett är promethazin inte en långsiktig lösning. det är en kortvarig terapi. Den vanliga behandlingstiden är 7 till 10 dagar.

Din läkare (eller apotekspersonal) kan dock rekommendera en längre behandlingsperiod om dina symtom eller problem är allvarliga och kräver långvarig behandling.

När är den bästa tiden att ta promethazine?

Det beror på vad du tar det för.

Om du tar promethazin för att få en god natts sömn rekommenderas att du tar det 20 till 30 minuter innan du går och lägger dig.

Om du å andra sidan tar det för att förhindra åksjuka är det bättre att ta det en timme eller till och med två innan en kort resa, eller en natt innan en lång resa.

Kan jag utveckla ett beroende av promethazin?

Promethazine är inte beroendeframkallande, även om det inte rekommenderas att du tar det under en längre tid. Om din läkare ordinerar en långtidsbehandling ska du naturligtvis inte sluta ta den förrän läkaren säger åt dig att göra det.

Även om det inte är beroendeframkallande är det möjligt att du kommer att uppleva några biverkningar när du slutar ta prometazin efter långvarig användning.

De vanligaste biverkningarna är

en-man-håller-i-en-flaska-hosta-sirap

Har promethazine några biverkningar?

Precis som alla andra läkemedel kommer promethazin också med en rad möjliga biverkningar - även om de är sällsynta.

De vanligaste är:

Andra potentiella biverkningar inkluderar:

En bild av en ung kvinna som lider av yrsel.

Allvarliga biverkningar är sällsynta men kan förekomma. Om du upplever något av följande ska du omedelbart kontakta din läkare:

Promethazine ska inte heller tas om du lider av något av följande tillstånd:

Är promethazin säkert för gravida kvinnor?

Med ett ord - ja. Promethazine (den vanliga dosen) anses vara säker för gravida kvinnor, eftersom det inte finns några bevis som tyder på att den orsakar någon skada på det växande barnet.

Det finns inga rapporter om några negativa effekter på fostret när promethazin används under graviditeten. Men som med alla mediciner är det alltid bäst att kontrollera med din läkare innan du tar något - bara för att vara på den säkra sidan.

Detsamma gäller för amning. Om ditt barn är friskt behöver du inte oroa dig för att prometazin ska passera in i deras system genom bröstmjölken och orsaka några problem. Men som alltid är det bäst att inte använda det under en längre tid.

en-gravid-kvinna-håller-ihennes-mage

Är det säkert att ta promethazine med smärtstillande medel?

Ja, det är säkert att ta promethazin tillsammans med smärtstillande medel. Faktum är att prometazin ofta används i kombination med andra läkemedel (oftast paracetamol) för att behandla tillstånd som migrän och spänningshuvudvärk.

En sak att komma ihåg är - om du tar prometazin blandat med paracetamol och du tar paracetamol som smärtstillande medel, bör du gå på försiktighetens sida och titta noga på din dos. Läkemedelsinteraktioner är en allvarlig sak. Den absoluta maxdosen av paracetamol du bör ta per dag är 4000 mg fördelat på fyra doser om 1000 mg.

Är det säkert att ta promethazin och köra bil?

Nej, det är inte säkert att ta promethazin och köra bil. Prometazin kan orsaka dåsighet och det kan vara extremt farligt att framföra ett fordon när man är dåsig. Om du måste ta prometazin och köra, se till att du ger dig gott om tid att vila innan du sätter dig bakom ratten.

Är det säkert att dricka alkohol när man tar promethazine?

Nej, det är inte säkert att dricka alkohol när du tar promethazin. Prometazin kan orsaka sömnighet och alkohol kan förstärka denna effekt. Vad som också kan hända är att din andning kan påverkas och du kan uppleva svårigheter att vakna.

Undvik alkohol på flyget

Hur hjälper promethazine dig att sova bättre?

Ett läkemedel som kallas promethazinhydroklorid Phenergan nattabletter kan hjälpa till att framkalla sömn. En eller två tabletter kan tas som en engångsdos cirka 20 minuter innan du går och lägger dig. Eftersom detta är ett receptfritt läkemedel ska du tala om för apotekspersonalen om du har tagit några andra läkemedel (inklusive växtbaserade läkemedel).

När det gäller hur allt fungerar har vi redan gått igenom det. Promethazine kan orsaka sömnighet. Detta är den främsta anledningen till att det används som sömnhjälpmedel. Det hjälper till att sakta ner aktiviteten i hjärnan och det centrala nervsystemet (vilket är hur det hjälper mot illamående), vilket i sin tur kan göra det lättare att somna.

Hur doserar man promethazin korrekt?

Det enda sättet att dosera prometazin korrekt är att rådgöra med en sjukvårdspersonal och få dem att ordinera rätt dos för dig - även om du tar Phenergan nattetid OTC-läkemedel.

Detta beror på att prometazindoserna kan variera beroende på individen och deras specifika situation. Till exempel kan personer som lider av åksjuka eller illamående kräva en annan dos än de som använder det som sömnhjälpmedel.

Det finns dock några allmänna regler för hur mycket prometazin man kan ta beroende på vilken fråga de behandlar.

Till exempel:

20-50 mg för sömnlöshet på natten

Insomnia är en sömnstörning som kan göra det svårt att somna, sova eller få vilsam sömn. Tack och lov kan promethazin hjälpa till.

Att ta upp till 50 mg för sömnlöshet bör vara mer än tillräckligt för att hjälpa dig att somna och somna.

10-20 mg två gånger dagligen vid hösnuva

Hösnuva, även känd som allergisk rinit, är ett tillstånd som orsakar inflammation och irritation i näsan. Detta orsakas vanligtvis av en allergisk reaktion på saker som pollen, dammkvalster eller djurmjäll.

Om du tar prometazin mot hösnuva är den allmänna tumregeln att ta 10-20 mg två gånger (ibland tre gånger) per dag.

10 mg två gånger dagligen mot nässelutslag

Nässelfeber, även känt som urtikaria, är en typ av hudutslag som kännetecknas av kliande, röda utslag. De kan variera i storlek och kan uppträda var som helst på kroppen.

Standarddosen av prometazin för nässelfeber är 10 mg två gånger om dagen.

25 mg 1-2 timmar före resan för att förebygga åksjuka

När man reser kan vissa människor uppleva åksjuka. Detta kan orsaka illamående, kräkningar och yrsel.

Om du är känslig för åksjuka kan du ta 25 mg prometazin 1-2 timmar före resan för att förebygga dessa symtom. Om du ska ut på en lång resa kan du ta 50 mg kvällen innan.

25 mg 4 gånger om dagen för yrselproblem

Vertigo är en typ av yrsel som ofta åtföljs av en känsla av att snurra eller rotera. Det kan orsakas av flera olika saker, bland annat problem med innerörat eller migrän.

Vid yrsel är standarddosen av prometazin 25 mg 4 gånger dagligen.

Vad händer om jag tar för mycket promethazin för sömn?

Som med alla andra läkemedel kan det vara ganska besvärligt att ta för mycket prometazin.
I allmänhet bör du inte ta mer än 50 mg prometazin. Du kan, men vid den tidpunkten riskerar du att uppleva biverkningar och potentiellt överdosering.

Om du tar för mycket prometazinhydroklorid för att få dig att sova kommer du troligen att uppleva extrem sömnighet, tillsammans med andningsproblem och hjärtklappning. Arytmi och takykardi är också ganska vanliga.

En bild av en flaska hostmedicin.

Vid en överdos kan symtomen vara olika. De kan inkludera:

Om du börjar uppleva något av de ovannämnda symptomen ska du uppsöka läkare så snart som möjligt, även om döden inte är ett troligt resultat.

Så allt som allt - promethazin för sömn hjälper dig att somna, sova, och det kan till och med göra något för din övergripande sömnkvalitet. Se bara till att du tar en ordentlig dos.

Kommentarer (0)

Det finns ännu inga kommentarer

Rekommenderad läsning:

Om författaren

Alex Petrović
Sömnkonsult
A CPD-certifierad sömnkonsult med mer än 2000 timmars forskning om alla de olika sätt som vi kan få en god natts sömn på. Som tidigare sömnlös vet jag hur svårt livet kan vara utan nattlig återhämtning och jag älskar att jag får dela med mig av allt jag har lärt mig till er alla. Så förhoppningsvis kan vi alla sova gott!
Relaterade inlägg

Sömnråd för att hjälpa dig att sova

Behöver jag magnesium för bättre sömn och bättre hälsa?
02 maj 2024

Behöver du magnesium för sömn?

Vår kropp kan inte fungera utan essentiella mineraler. De är ansvariga för alla typer av kroppsfunktioner, hälsan hos våra ben, hörsel och...
skelett bröstkorg
24 april 2024

Hur ska du sova med brutna revben?

Det finns mer än ett sätt för dig att få en revbensskada. Från revbensfrakturer till blåmärken finns det några möjligheter. Men det ...
Missa inte det här!
Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...
[instagram-flöde flöde=1]
Stäng-knappen

Missa inte det här!

Få de senaste recensionerna, specialerbjudanden, nya utgåvor och mycket mer...

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi skickar ut e-post till dig.
Se våra Integritetspolicy.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

sv_SESvenska